Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 16. 12:05

Összecsap az AMD és az Intel a szerverpiacon

Az AMD hivatalosan még nem jelentette be tizenkétmagos Opteronjait, a chipek azonban már feltűntek az eBayen. A vállalat továbbra is titokzatos a rajt időpontjával kapcsolatban, csupán annyit lehet tudni, hogy a Magny-Cours kódnevű lapkák még az első negyedévben elrajtolnak. Az Intel eközben az új Xeonok premierjére készül.

Tizenkétmagos Opteronok

Még az első negyedévben megérkeznek az AMD vadonatúj, tizenkétmagos Opteron processzorai, amelyekkel a vállalat az Intel 2010 elején debütáló, friss Xeonjait próbálja visszaszorítani. Gyártástechnológiai hátrányát az AMD egyelőre nem tudja leküzdeni, így a tavaszi modellfrissítés során érkező Opteronok továbbra is 45 nanométeres csíkszélességű SOI eljáráson készülnek. A vállalat a magok számának növelésével próbálja meg ellensúlyozni a teljesen megújuló Xeon MP sorozatba érkező nyolcmagos Intel-chipek (Nehalem EX) fejlettebb rendszer- és mikroarchitektúráját.

Ennek érdekében az AMD akár tizenkét processzormagot épít az Opteron csúcsmodelljeibe, amely két darab hatmagos (Sao Paulo kódnevű) chip egybetokozva. A Magny-Cours chipek hat- és nyolcmagos változatban is elérhető lesz, utóbbi két darab négymagos lapka egybetokozásával áll elő. Bár hivatalos információ erről nem áll rendelkezésre, de a nyolcmagos chipek minden bizonnyal ugyanarra a hatmagos szilíciumra épülnek mint a tizenkétmagos Opteronok, de két-két magot deaktivál bennük az AMD. A chipek a hatmagos Istanbul leszármazottai, a mikroarchitektúra azonos, az L3 tár mérete is 6 megabájt. A tokon belüli kommunikációért dedikált HyperTransport-link felel.

\"\"

Az új Opteronokkal együtt két új szerverplatform is elrajtol az AMD-nél, amely megágyaz az év második felére ígért Bulldozer kódnevű processzoroknak. A skálázható Maranello (2-4 foglalat) és a költséghatékony San Marino (1-2 foglalat) újdonsága a G34 processzorfoglalat, illetve a DDR3 memória támogatása. Ezzel a szegmentálással a négyfoglalatos szerverek profitálhatnak a kétfoglalatos piac méretgazdaságosságából, így agresszívebb árazást is elviselnek, miközben kétfoglalatos gépekben is elérhetőek lesznek azok a megoldások, melyek eddig csak a legfelsőbb szegmensben voltak elérhetőek.

Új Xeonok is jönnek

Eközben az Intel is készülődik, pletykák szerint március közepén érkeznek a vállalat új Xeonjai. Az alsó kategóriát a hatmagos Westmere EP chipek képviselik, amelyek az év elején bejelentett, 32 nanométeres mobil és asztali chipek szerverváltozatai. A csúcsváltozatok 12 megabájt harmadszintű cache-t tartalmaznak, emellett megjelennek az asztali és mobil chipekből ismerős új utasítások, amelyek az AES titkosítás hardveres gyorsítását szolgálják, amelynek gyakorlati haszna leginkább az SSL-kapcsolatok kezelésénél mutatkozhat meg. A HWSW információi szerint az Intel nem kevesebb mint 12 különféle Westmere EP processzort jelent be, köztük hat- és négymagos verziókat is.

Ezzel párhuzamosan, de korántsem biztos hogy egy időben érkeznek majd az új Xeon MP lapkák, amelyek egyébként még 45 nanométeres csíkszélességgel készülnek. A Nehalem EX vagy Beckton kódnéven is ismert chipek nyolcmagos monolitikus felépítésűek, akár 24 megabájt megosztott L3 tárral. A processzorokat úgy tervezték, hogy külön chipset nélkül akár 8 foglalatig tudjanak skálázódni, amely egy ilyen rendszerben 64 magot, 128 szálat, és akár 2 terabájt memóriát is eredményezhet. Mivel ezek a chipek a Xeon MP sorozatban először integrált memóriavezérlőt tartalmaznak és a Quick Path Interconnect pont-pont összeköttetést alkalmazzák, hatalmas teljesítménybeli ugrás várható tőlük a korábbi generációval összehasonlítva.

Éledező szerverpiac

Minden eddiginél ádázabb csata várható a vevők kegyeiért, a gazdasági válságból kilábalva a cégek hamarosan újra elkezdenek szerverekre költeni, a most kialakuló erőviszonyok hosszú évekre meghatározhatják majd a piac képét. A negyedik negyedéves szerverpiaci számok egyelőre nem érhetők el, de már a harmadik negyedévben is látszott, hogy az x86-os szegmens fog elsőként növekedésnek indulni. A recesszió mélyülésekor a vállalatok ezt a kategóriát mellőzték először, ehhez hasonlóan itt várható először az eladások élénkülése is, amelyhez az alapokat az Intel és az AMD megújuló kínálata szolgáltatja majd.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.