:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 2. 10:34

Megjelent a Windows Server 8 bétája

A Windows 8 bétájának árnyékában kevés figyelmet kapott a szerverváltozat, pedig annak is befutott a legújabb nyilvános előzetese. Ezt már nem csak szoftverfejlesztőknek, hanem rendszergazdáknak is érdemes letöltenie.

A Windows 8 nyilvános előzetesével együtt megérkezett a Windows Server 8 béta változata is. A tavaly ősszel kiadott fejlesztői előzetest alkalmazáskompatibilitás tesztelésére lehetett legfeljebb használni, a béta azonban már a végleges verzió legtöbb képességét tartalmazza, így a rendszergazdáknak is érdemes kísérleteznie vele, hogy megismerkedjenek az újdonságokkal, mire befut a végleges verzió.

PowerShell mindenhol

A Windows Server 8 elődeivel ellentétben csak opcióként ajánlja fel a grafikus felhasználói interfész telepítését, a GUI külön szerepkör az operációs rendszeren, alapértelmezésként a GUI nélküli Server Core települ. Az operációs rendszer felülete a Windows 8-tól megörökölt Metro UI, amely a korábbi Windows Serverekhez szokott rendszergazdáknak elsőre zavaró lehet, és az alkalmazások is Metro stílusra váltottak. Megkapta a Microsoft új designnyelvét a Server Manager is, amelynek legfontosabb újdonsága a szerverek különféle szempontok szerinti csoportosításának lehetősége, és a csoportok együtt kezelése. Ez a gyakorlatban nem jelent mást, mint hogy a Server Managerből egyszerre több gépen is lehet adminisztrációs feladatokat végezni, aminek a rendszergazdák bizonyára örülnek majd.

Ezt a változtatást az tette lehetővé, hogy a Windows Server 8-on a Server Manager csak egy grafikus interfész a PowerShell parancssor felett, amely az operációs rendszer minden paraméterét és beállítását el tudja érni. Mintegy 2300 új PowerShell commandlet került be a Windows Server 8-ba. Az adminok munkáját egyszerűsítő újdonság a bétába a "Cluster-aware Updating", amely lehetővé teszi egy fürt csomópontjainak együttes, szinkronizált frissítését - ezt a képességet szintén PowerShell scriptek biztosítják.A végleges változatban lehetőség lesz a GUI-n elvégzett feladatokat XML fájlokba exportálni és PowerShellel feldolgozni, azonban a béta ezt a képességet még nem tartalmazza. (A HWSW korábban ötrészes cikksorozatban mutatta be a PowerShell működését és használatát: 1, 2, 3, 4, 5.)

Hyper-V 3.0

A Microsoft nagy figyelmet fordított a virtualizácós képességekre. A Windows Server 8-ban érkező Hyper-V 3.0 akár 32 virtuális CPU-t és 1 terabájt memóriát is dedikálhat egy virtuális gépnek, az új VHDX formátum révén pedig akár 64 terabájtos is lehet egy lemezkép, szemben a Hyper-V 2.0 korábbi 2 terabájtos határával - a tavaly ősszel kiadott fejlesztői előzetes esetében még 512 gigabájt volt a VM-eknek kiosztható memória maximális mennyisége, a legnagyobb VHDX lemezképek pedig 16 terabájtosak lehettek, a bétában tehát ez változást jelent. Előfordulhat, hogy a végleges verzióban még ennél is nagyobbra nyújtózhatnak a VM-ek.

A virtualizációs köztesréteg olyan fejlesztéseket is kapott, amelyek a megbízhatóságok javítják. A Windows Hardware Error Architecture támogatása révén a Hyper-V egy memóriahiba észlelése esetén felfüggeszti a VM-ek működését, megállapítja, melyik VM hibázott, azt újraindítja, a többi futását pedig folytatja, így egy memóriahiba nem rántja magával az összes virtuális gépet. Szintén magas rendelkezésre állást támogató fejlesztés a korábban már demózott aszinkron VM replikáció, amely lehetővé teszi komplett virtuális gépek leállítás nélküli, szerver-, hálózat- és storage-független, közel valós idejű másolását távoli gépekre. A hálózatvirtualizációnak köszönhetően egész virtualizált infrastruktúrákat lehet mozgatni szerverek vagy adatközpontok között.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Biztonsággal kapcsolatos fejlesztés az SMB titkosítás, így akár távoli szervereken levő erőforrásokat is igénybe lehet venni "megbízhatatlan" hálózaton keresztül csatlakozva. A képesség nem igényel semmilyen utólagos szoftvert vagy dedikált hardvert, egyszerűen csak be kell kapcsolni a Server Managerben, ahol akár külön a megosztásokra, akár az egész szerverre érvénybe lehet léptetni.

Új fájlrendszer és adattárolási újdoságok

Adattárolás terén számos új képességgel bővül a Windows Server 8, amelyek alapja a ReFS (Resilient File System) nevű fájlrendszer. A ReFS egyes képességek megvalósításában szorosan együttműködik a Storage Spaces-szel, így ebben a kooperációban valósul meg az operációsrendszer-szintű RAID is. A szoftverkombináció támogatja az összes RAID-formátumot, beleértve az összefűzést (RAID 0) és tükrözést (RAID 1) is. A ReFS és a Storage Spaces számos egyéb felhasználási forgatókönyvben is együttműködik, így adatvesztés esetén az operációs rendszer képes azonnal felfedezni a hibát, illetve a két szoftver együtt képes az adatok helyreállítására is. A Storage Spaces elérhető lesz NTFS-alapon használt lemezekhez is, a fejlett hibafelismerési funkciókhoz azonban szükség van a ReFS-re.

További, figyelemre méltó képesség az adattárolás területén a Storage Pool, ami lehetővé teszi fizikai diszkeken átívelő virtuális diszkek létrehozását, amelyeket aztán több kötetre választhat szét a felhasználó. Natív deduplikációs képességeket is kap a Windows Server 8, az azonos blokkokat csak egyszer tárolja el, így csökkenti a kapacitásigényt. Az operációs rendszer ugyanezt a memóriával is képes megtenni, az azonos lapokat csak egyszer tárolja el, ami főleg virtualizációs feladatok alatt csökkentheti a memóriaigényt.

32 gigabájt a minimum

A Windows Server 8 mint alkalmazásplatform is frissült, a bétában már a .NET keretrendszer 4.5-ös verziójának előzetese is megtalálható, amely jobban kihasználja a többmagos processzorokat - szotfverfejlesztőknek mindenképp ajánlott a Visual Studio 2012 bétájának letöltése, amely szintén a héten érkezett meg. Az operációs rendszer bétájának futtatásához legalább 1,4 GHz-es 64 bites processzor és 512 megabájt memória az elvárás, valamint 32 gigabájt szabad lemezterület, utóbbi azonban a nagyobb memóriával rendelkező gépeknél több is lehet, mivel a lapozófájl is több helyet kér ilyenkor. A Windows Server 8 béta letölthető a Microsoft weboldaláról, érdemes szem előtt tartani, hogy a bétáról (elvileg) nem lehet majd frissíteni a végleges változatra. A szoftver kipróbálásra VHD lemezképként is elérhető.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.