:

Szerző: Koi Tamás

2009. december 1. 11:16

Huszonötmillió indiai mobilt tiltottak le

Ma éjféltől indiaiak milliói számára vált elérhetetlenné a mobiltelefonos szolgáltatás. A mobilokat a hatóságok kérésére tiltották le az operátorok.

A BBC beszámolója szerint több mint 25 millió olyan mobilt tiltottak ki a hálózatukból az indiai operátorok, melyek nem rendelkeznek egyedi azonosítókóddal. Az International Mobile Equipmnet Identity, azaz IMEI, egy tizenöt jegyű, az adott mobilkommunikációs eszközhöz (lehet mobiltelefon, de akár modem is) tartozó kód, mellyel egyebek mellett nyomon követhető a készülék mozgása, valamint hozzáférhetők bizonyos részletes hívásadatok.

Az indiai hatóságok szerint a nehezebb, illetve gyakorlatilag lehetetlen visszakövethetőség miatt a helyi milicista csoportok előszeretettel használnak ilyen készülékeket kommunikációjuk során, az országban működő operátorokat ezért arra kérte a kormányzat, hogy tiltsák le a hálózatukról az IMEI nélküli készülékeket. A szolgáltatók végül ma éjféllel tettek eleget a hatóságok kérésének. Egyes becslések szerint az akció megközelítőleg 25 millió, zömében helyi gyártású, vagy Kínából importált olcsó mobilt érinthet. Az ilyen telefonok elterjedtségét indokolja, hogy a kód nélküli, vagy hamisított kódot kapott telefonok többnyire sokkal olcsóbbak, mint az ismertebb márkákhoz tartozó, egyedi azonosítóval rendelkező példányok.

Indiában eddig nem volt kötelező az IMEI-szám használata, a hiányos tájékoztatás miatt pedig indiaiak milliói nem is tudtak arról, hogy december elsejével nem tudják használni mobiljukat. A helyi mobilszolgáltatók szövetsége ezért korábban arra kérte a hatóságokat, hogy változtasson a határidőn azért, hogy minden érintett telefont el tudjanak látni utólag IMEI-számmal.

India a világ legdinamikusabban növekvő mobilpiaca: jelenleg körülbelül 488 millió mobilelőfizetés aktív az országban, ez a szám havonta átlagosan több millióval bővül. Az ország vezetékes hálózata méreteiből adódóan ugyanakkor rendkívül fejletlen, ezzel együtt az indiai mobilhasználat európai viszonylatban gyakorlatilag filléres költségekkel jár.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.