Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 13. 09:39

Oracle: a felvásárlások jók nektek

Charles Phillips és Safta Catz, az Oracle társelnökei szerint a felvásárlások elsősorban az ügyfelek érdekeit szolgálják, mivel kevesebb dolguk lesz a komponensek integrációjával.

Charles Phillips szerint az eddigi felvásárlások elegendő bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az Oracle megfelelően tudja kezelni a megszerzett cégeket, a termékeket és a technológiákat, ezért a Sun vagy a MySQL vásárlóinak sem kell aggódnia. \"Nézzék meg az eddigi eredményeinket, ha amiatt aggódnak, hogy mi lesz a Sun hardverek vagy a MySQL sorsa\" - mondta Phillips a San Franciscóban zajló Oracle OpenWorldön. \"Egész jó eredményeink vannak.\"

Az akvirált cégek és termékek beleolvadtak az Oracle kínálatába és a cég integrálta őket a többi megoldásával. Az Oracle az elmúlt évek során mintegy 60 céget vásárolt fel, a legutóbbi akvizíciót épp ma jelentette be a vállalat. Az új szerzemény a Sophoi nevű vállalat, amelynek a szoftveróriás korábban is befektetője volt. A Sophoi médiavállalatok számára kínál megoldásokat, amelyek segítségével szellemi tulajdonukra vigyázhatnak, nyomon követhetik a tartalmaikkal kapcsolatos jogokat, a licencdíjak alakulását, valamint az értékesítést különféle digitális platformokon. A Sophoi Media Intellectual Property Management terméke Oracle-alapú volt eddig is, így könnyen integrálható a cég más megoldásaival. A Media IP Management mostantól az Oracle neve alatt, változatlan formában kapható.

Safra Catz szerint a felvásárlások végeredménye az ügyfelek szempontjából végeredményben az, hogy kevesebb integrációt kell végezniük, mert ezt az Oracle megteszi. Catz úgy vélekedett, a nagyvállalatok ma még különálló darabokban vásárolnak informatikát, külön-külön veszik meg a szoftvereket és a hardvereket, majd ezeket megpróbálják integrálni, ami időrabló és drága folyamat. Ha úgy vásárolnánk autókat mint informatikai rendszereket, a garázsba csak egy nagy kupac alkatrész érkezne, amelyeket nekünk kellene összeszerelni, vagy éppen szakembereket, hegesztőket, szerelőket kellene kihívni, hogy ezt megtegyék - mondta Catz. Ráadásul hiába útra kész az autó, az egész folyamatot elölről lehetne kezdeni csak mert az egyik alkatrészből megjelent egy újabb változat, amivel a rendszerek patchelési, frissítési nehézségeire próbált utalni az Oracle elnöke.

A Sunnal megerősödő Oracle olyan informatikai szállítóvá kíván válni, amely a világon egyetlenként a processzortól egészen az alkalmazásig a vállalati informatika minden rétegét le tudja fedni és integrált megoldásokat képes szállítani. Larry Ellison tegnapi beszédében a fogyasztói piacról példaként az Apple-t említette, amely hardver- és szoftverek integrált együttesét kínálja, amelyek össze vannak hangolva és integrálva, ezzel a cég nem csak megkülönbözteti magát a konkurenciától, hanem olyan élményt is nyújt a felhasználóknak, amelyre senki más nem képes a PC-iparban vagy éppen a mobiltelefonok piacán.

A vállalat egyúttal hivatalosan is bejelentette az Application Integration Architecture 2.5-ös változatát, amely a korábbinál még több megoldást támogat az Oracle és más gyártók kínálatából. Az AIA egy olyan SOA-alapú keretrendszer, amely egyszerűsíti a különféle szoftverek integrációját, legyen szó az Oracle saját eszközeiről (pl. PeopleSoft, JD Edwards, Siebel, CRM, Primavera), vagy más szállítók megoldásairól (pl. SAP). a 2.5-ös verzió 30-nál is több Product Integration Packet tartalmaz.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.