:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 11. 12:05

Új, nyílt útinfó szabványt fejleszt a TomTom

A holland székhelyű TomTom a napokban jelentette be, hogy egy teljesen új, nyílt szabványt fejlesztett ki, aminek segítségével valós időben küldhetőek időjárási, forgalmi és egyéb fontos adatok a navigációs készülékekre.

A szabad szabvány legnagyobb előnye, hogy bármely gyártó és bármely térképkészítő cég adatbázisaival és rendszereivel képes lehet együttműködni, így nem arról van szó, hogy az egyik cég kieszelt egy új funkciót, hanem siker esetén a jelenlegi TMC rendszert felváltó új megoldás jöhet létre.

Az OpenLR (Open Location Referencing) technológia azt ígéri, hogy kevés adatforgalom mellett képes nagy mennyiségű információt szállítani a navigációs eszközökre. A valós idejű információk segítségével a felhasználók sok utazási időt spórolhatnának meg, hiszen az útvonaltervezéskor és a navigáláskor a készülékek képesek lennének kurrens adatok alapján dönteni. A TMC-hez hasonlóan a balesetek vagy az útépítések megjelennének, azzal a különbséggel, hogy minden azonnal továbbítódna az eszközökre, s nem lennének felesleges hurkok.

A TomTom szívesen bevonna egyéb fejlesztőket is a projektbe, akik hozzá tudnának járulni egy ilyen rendszer üzemeltetéséhez, illetve az OpenLR-en belül a tartalomszolgáltatók jogdíjmentesen férnének hozzá minden helyszínhez, legyen az bármely navigálható térképen.

A TomTom jelenleg is használ a tervezés javítására saját adatbázisokat, melyeket a felhasználóik eszközeinek adataiból szed össze. Ez viszont nem valós idejű, hanem statisztikai elven működik, tehát egyelőre csak azt tudja, hogy mely útvonalak dugulnak be az év adott hónapjában, egy adott napon, napszakban. Képes figyelembe venni, hogy nyaranta Budapest útjai üresebbek, az M7-es pénteken és szombaton viszont mindig sűrű lefelé, de ennek ellenére egy lámpaátkalibrálás vagy egy időszakos útlezárás miatt máshol kialakuló dugóval nem tud mit kezdeni.

Ez a valós idejű, adatkommunikációval erősített funkció lehet tehát a következő kiugrási pont a navigációs piacon, amit a TomTom biztosan fog használni a készülékeiben. További részleteket a rendszerről a szeptember 21-én kezdődő ITS World Congress-en árulnak majd el.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.