Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 25. 15:11

Szokatlanul olcsó érintőkijelzős mobil a Nokiától

Az egyre népszerűbbé váló érintőkijelzős mobiltelefonok eddig többnyire csak a gyártók felső-közép és a felsőkategóriás kínálatát erősítették, a szegmens térhódításával azonban elkerülhetetlenné vált, hogy megjelenjenek a megfizethető modellek. A Nokia 5230 ilyen készülék.

A Nokia a jövő héten kezdődő Nokia World rendezvény mintegy előszeleként jelentette be érintőkijelzős okostelefonokból álló kínálatának legfrissebb darabját, az 5230-at, melyre a tervek szerint meglehetősen barátságos, 149 eurós (ez napi árfolyamon átszámítva körülbelül 40 ezer forint) árcédula kerülhet. A gyártó cserébe igyekszik a telefon vásárlóit beterelni a jövőben várhatóan zsíros profittal kecsegtető zeneáruházába (Comes With Music) és szoftver-piacterére (Ovi Store).

A készülékből a jelenleg ismert jellemzői alapján alig spórolt ki valamit a finn cég: a 3,2 hüvelykes érintőkijelzővel rendelkező mobilban éppúgy lesz HSDPA-modem és GPS-modul, mint a nagyobb testvérekben. A Symbian S60 platform ötödik generációs változatát futtató okostelefon a különböző közösségi szolgáltatásoknak (Myspace, Facebook) is teret enged a gyárilag telepített alkalmazásokon keresztül.

\"\"

A Nokia 5230 kezelőfelületének szerves része a különböző médiatartalmak (fotók, videók, zenék, Youtube-videók és Ovi Share megosztások) könnyebb elérését célzó media bar, valamint a maximum 20 kapcsolatot képekkel együtt megjelenítő contact bar, melyen keresztül az adott kapcsolathoz kötődő múltbeli tevékenységek (hívások, e-mail és SMS-üzenetváltások, állapotfrissítések stb.) is nyomon követhetők.

A finn gyártó újdonsága a negyedik negyedévben kerül a boltok polcaira - azt egyelőre nem közölte a cég, hogy Magyarországon mennyibe kerül majd a telefon.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról