Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 10. 11:20

Kipróbálható a Firefox 3.6 első előzetese

A Mozilla Alapítvány kiadta a Firefox 3.6 első nyilvános előzetesét, amelyet bárki letölthet, kipróbálhat. A Namoroka kódnevű böngésző fejlesztői gyorsabb indítást, oldalbetöltést, jobb fülkezelést és néhány apróságot ígérnek.

Bárki letöltheti és kipróbálhatja a Firefox 3.6 első alfaváltozatát, amelyet inkább csak fejlesztőknek, kísérletező kedvű felhasználóknak szán a Mozilla Alapítvány. A Firefox 3.5-höz képest apróbb változtatásokat, fejlesztéseket felvonultató böngésző első bétája a tervek szerint szeptemberre kész lehet, a végleges változat pedig még 2009-ben megjelenik.

Az újdonságok listája most meglehetősen rövid. A Gecko 1.9.2 motorra épülő böngésző főleg sebesség terén szeretne fejlődni, a készítők azt szeretnék elérni, hogy mind a programindítás, mind az oldalak betöltése, az új fülek megnyitása vagy a médialejátszás érezhetően gyorsabb legyen mint a Firefox 3.5-ben. Emellett kiemelt szerepet kapott a böngésző testre szabhatósága, az ígéret szerint az egyedi témák telepítéséhez már nem lesz szükség újraindításra, a fülek között is lehet majd keresni, illetve akár egész fülcsoportokat lehet majd kezelni, elmenteni, betölteni vagy törölni. A letöltéskezelő is okosodik majd néhány alapvető képességgel, például törléssel vagy mozgatással.

A most kibocsátott Firefox 3.6 előzetes még nem tartalmazza a végleges változatban szánt összes újdonságot, azok majd csak a szeptemberre várható bétákban lesznek benne. A 3.6 alpha 1 azonban a TraceMonkey JavaScript-motor folyamatos fejlesztésének hála már gyorsabban jelenít meg egyes oldalakat a Firefox 3.5-nél, gyorsabban is indul, illetve néhány apró fejlesztést tartalmaz. Mike Beltzner, a Mozilla fejlesztési vezetője szerint a közösségen belül éles vita folyt arról, vajon a Firefoxot milyen ütemben kellene fejleszteni, s végül az az álláspont győzött, hogy rövidebb ideig tartó, kisebb fejlesztésekre van szükség, amelynek köszönhetően sűrűbben jelenhetnek meg az új verziók.

A Firefox 3.6 alpha 1 Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszereken futó változatban érhető el, egyelőre csak angol nyelven. A Namoroka, amely egy madagaszkári nemzeti parkról kapta a nevét, a Mozilla Alapítvány tervei szerint várhatóan novemberre éri el a végleges állapotot.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról