:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 16. 13:20

Magyarországra is megérkeztek a Novell üzletiszolgáltatás-menedzsment eszközei

A Managed Objects a Novell rendszerfelügyelettel foglalkozó üzletágába olvadt be az év elején, a termékek pedig most Magyarországon is hozzáférhetővé váltak -- jelentette be a cég mai sajtótájékoztatóján Hargitai Zsolt, a Novell kereskedelemtámogatási vezetője.

2008 őszén vásárolta fel a Novell a Managed Objects vállalatot, amely üzletiszolgáltatás-felügyeleti megoldásokkal foglalkozik. Ezek a termékek összerendelik a vállalatok által használt technológiákat, alkalmazásokat és az üzleti szolgáltatásokat, és azokat képesek egységes nézetben megjeleníteni, így mind az informatikai, mind az üzleti vezetők átfogóbb képet kaphatnak arról, hogy informatikai rendszerük hogyan biztosítja azokat. Az üzletiszolgáltatás-menedzsment lényegében lehetővé teszi egy cég számára, hogy informatikai részlegét ne elszigetelt silóként, hanem mint egy szolgáltató szervezetet működtesse.

Ahogy a vállalati informatikai rendszerek egyre bonyolultabbá váltak, szinte lehetetlen lett annak nyomon követése, hogy egy informatikai probléma milyen üzleti problémát okoz -- egy műszaki hiba milyen üzleti folyamatokat érint. Egy rendszer leállása több üzleti folyamatban is okozhat fennakadásokat, illetve egy üzleti folyamat több informatikai rendszertől is függhet. A Novell már régóta kínál olyan megoldásokat, amikkel az informatikai infrastruktúra menedzselhető a hardverek és a rajtuk futó szoftverek szintjén. A Managed Objects beolvasztásával ezt most újabb szintre, az üzleti szolgáltatások szintjére emelheti a cég.

A Managed Objects korábbi portfóliója Business Service Management (BSM) néven érhető el a Novellnél. A kínálat alapját a CMDB360 konfigurációkezelési adatbázis jelenti, de a vállalat BSM termékei együttműködnek más CMDB megoldásokkal is. A CMDB-re épül az alkalmazások teljesítményét figyelő Business Experience Manager, a szolgáltatási szinteket kezelő Service Level Manager, az üzleti szolgáltatásokat nyomon követő, mérések végzésére alkalmas Business Service Manager, illetve a vizualizációt végző MyMO Executive Dashboard, amely segítségével az üzleti szolgáltatások \"egészségi állapota\" az informatikai és az üzleti felhasználók, vezetők felé megjeleníthető.

A területen a Managed Objects -- illetve most már a Novell -- versenytársai olyan cégek mint az IBM, a HP, vagy a BMC, illetve a kisebb szállítók közül a Compuware és a FireScope. Hargitai Zsolt szerint a Novell BSM előnye a konkurenciával szemben a modularitás és a sokoldalú kapcsolódási lehetőség, a megoldás több mint 70 interfészt tartalmaz, így képes a főbb szállítók rendszereihez csatlakozni és azokkal együttműködni. 

Az üzletiszolgáltatás-menedzsment termékek piaca tavaly az év végén lesújtó válság ellenére 36 százalékkal bővült a Forrester piackutató vállalat jelentése szerint. Hargitai Zsolt szerint Magyarországon elsősorban a pénzintézetek felől van érdeklődés a BSM iránt, de lehetséges felhasználó lehet minden olyan vállalat, ahol kritikus fontosságú az informatika rendelkezésre állása, ilyenek lehetnek például a távközlési szolgáltatók vagy a közművek.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.