:

Szerző: Bányai György

2009. június 5. 14:35

Kipróbáltuk az Acer ION-alapú nettopját

Az Acer az első gyártó, mely az NVIDIA ION platformját alkalmazta legújabb nettopjában. A gép szerkesztőségükbe látogatott, természetesen azonnal kipróbáltuk, és bár az Atom processzorral, valamint az NVIDIA GeForce 9400M videochippel egybegyúrt lapkakészlet,3D-játékok futtatását és folyamatos HD-videolejátszást is lehetővé teszi, utóbbi esetben magas lécet kell megugrania a lejátszóprogramnak is.

Az NVIDIA ION platformját szívként alkalmazó termékek piaci bemutatkozásának ideje elérkezett, sorra jelentik be a gyártók az ezt alkalmazó netbookokat, nettopokat, de még Mini-ITX szabványú alaplapokra is van már példa. Ha a legalapvetőbb feladatokat bízzuk a gépre, az Intel Atom processzorának teljesítménye épp elegendő, azonban ha a levelezés, böngészés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés  köréből kimerészkedünk, igen komoly korlátokkal találhatjuk szemben magunkat. Természetesen a multimédiás területre gondoltunk, ahol egy szürke netbook már hamar elvérzik. HD-videók folyamatos lejátszásáról a chipsetbe integrált Intel videovezérlőt alkalmazó netbookok tulajdonosai nem is álmodhatnak.

A nettopok esetében a képfrissítés elégtelen sebessége a netbookokhoz képest hamarabb jelentkezik, mivel hozzájuk aligha kapcsol valaki 1024x600 pixeles felbontású monitort. Az ION-alapú gépek számára már gond nélkül használhatunk nagyobb kijelzőt, a DirectX 10 támogatása mellett a teljes 1080p HD-vidók lejátszásának ígéretével. Az ION platform mindemellett a Windows XP-nél távolabb is lát, az AspireRevo például hozzánk Windows Vista operációs rendszerrel érkezett, mely a futás során nem nélkülözte a plusz lehetőségeit, effektjeit a megjelenítés terén.

HDMI, eSATA

Az Acer AspireRevo fura formájú lapos gép. A paralelogramma alakú, mattfehér és lakkfekete színkombinációjú gépház mellé saját, stílusban passzoló billentyűzet és egér is jár. A géphez 65 wattos tápegységet csomagol az Acer, amely alig nagyobb mint a gyártó Aspire One netbookjának 30 wattos tápja. Az ApireRevóban egymagos, 1,6 gigahertzes Intel Atom 230 processzor dolgozik az ION GeForce 9400M videochipjével, a rendszert kétcsatornás vezérlőre kötött, 2 gigabájtnyi 800 megahertzes memória és 160 gigabájtos merevlemez táplálja.

Az AspireRevo álló használatra termett. A gép talpa átlátszó műanyag és leginkább egy tálcára emlékeztet, feladatára azonban tökéletesen alkalmas, az erre kiképzett mélyedésbe pattintva a Revo stabilan áll benne, ráadásul a billentyűzet vezetéke is elfér a pereme alatt. A nettop a géptető egyik sarkában jókora bekapcsológombot tart, mely alatt fehér LED világít. Remélhetőleg ez a vakító kék LED-ek korának végét jelenti.

A gépház oldalait körbejárva rengeteg csatlakozót találunk, természetesen leginkább a hátoldalra és az előlapra csoportosítva. A felénk eső oldalon hang ki- és bemeneteket, xD-t is fogadni képes multiformátumú kártyaolvasót és egy eSATA-kaput láthatunk, hátul ezeket VGA- és HDMI-kimenet, négy USB-port és LAN-aljzat egészíti ki. A billentyűzet és az egér az USB-csatlakozási pontokból kettőt is elvesz, de a veszteséget a tetőn található és a bekapcsológomb alatti, saját fedéllel rejtett portok pótolják.

Ionizáljunk!

A gép bekapcsoláskor jól megpörgeti a ventilátorát, ehhez hasonlatos hangerőt és fordulatszámot ezután még terhelt üzem során tapasztalhatunk, ha közel hajolunk a szellőzőnyíláshoz, maximum  halk fújást hallhatunk, mely még 3D-játékok futtatása során sem emelkedett igazán hallható magasságokba. A gép fogyasztása kellemes jellemző, arányban áll a csendes üzemével és a csekély melegedésével, a üresjáratban 21-23 wattot mértünk, de a mutató akkor sem kúszott 30 watt fölé, ha a meghajtottuk a gépet, a Crysis alatt pedig azért kellett rendesen számolnia.

Megnéztük, hogy a nettop miképp viseli a 3D-s játékok futtatását, a próbához a Crysis demóváltozatát választottuk. A játék gondmentesen települt a merevlemezre, ám játszani csak 800x600 képpontos felbontásban lehetett vele, ennél magasabb felbontást nem választhattunk ki, pontosabban a kiválasztás után is maradt az eredeti 800x600-as beállítás. Az alacsony felbontáshoz alacsony részletességet kellett társítani, ám ettől eltekintve a folyamatos képfrissítés mellett már megfelelő volt a játékélmény. A gép mindeközben sem melegedett sokkal a kézmeleg hőmérséklet fölé, ráadásul zajossá sem vált.

A nettop a tapasztaltakra alapozva játékok futatására csak korlátozottan használható, igaz közelítés kérdése, de ebben a kategóriában nem várható el, hogy a processzor és a grafikus mag azt a szintet hozza, mint korunk csúcstermékei. Ezért inkább arról van szó, hogy amíg egy Intel-vezérlővel ellátott nettop esetében a játszhatóságért 6-7 évvel korábbra kellett a 3D-s tételek között az időben visszanyúlni, addig ez az ION esetében 3-4 évre csökkent. 

HD-videó, csak megfelelő lejátszóval

Az AspireRevo HD-videókat is képes elénk tárni, igaz ehhez olyan lejátszóra van szüksége, mely használja a videochip által kínált hardveres gyorsítást, erre például a PowerDVD 9 is alkalmas. lyenkor akár 1080p felbontású videókkal is megbirkózik az ION, a processzorterhelés távolról sem 100 százalékos, hirtelen csúcsoktól eltekintve még az 50 százalékot sem érte el, jellemzően 30 százalékalatt maradt. A gép a folyamatos lejátszást 1680x1050 képpontos felbontás mellett monitoron és a HDMI-kaput használva 1920x1080 pixelben a HD-tévéken is képes nyújtani, ezért az íróasztalon és a tévé mellett is állandó helyre lelhet.

A komoly gondokat nem a filmek lejátszása jelenti, hanem a webes tartalmaké, a nagyfelbontású YouTube-videók például csak diavetítésként nézhetők meg, megfelelő képfrissítési sebességre sajnos képtelen az 1,6 GHz-es Atom -- ezen az Adobe Flash későbbi, a videolejátszás hardveres gyorsítást támogató változata segíthet. A vékony gépházban optikai meghajtót nem kapunk, ezt épp a HD-videók lejátszására alkalmas részegységek miatt hiányoljuk igazán, lehet, hogy jobb döntés lett volna drágábban ugyan, de a Revót vastagabb burkolattal és az az alá már beférő Blu-ray meghajtóval szállítani.

Nincs benne kijelző és nincs akksija

Az Acer AspireRevo szerethető masina, nem jelent számára problémát a netezés, az irodai alkalmazások futtatása, illetve a HD-filmek lejátszása sem, bár ehhez feltétlen szükséges, hogy a videókat a hardveres gyorsítást támogató szoftverrel játtszuk le. A 7.1 csatornás hangrendszer fülhallgatón keresztül is elfogadható zajszint mellett közvetíti a hangokat. A géppel játszani is lehet, egy pár évvel visszanyúlva az időben már 3D-s játékok közül is válogathatunk.

Az ár természetesen egy nettop esetében nagyon fontos kérdés:.az AspireRevo legolcsóbb, 8 gigabájtos SSD-vel szerelt Linux operációs rendszerrel szállított változata 60 ezer forintba fog kerülni, ennél a nálunk járt tesztpéldány a 120 gigabájtos merevlemezzel és a Vistával csak drágább lehet, de pontos számot a cég nem közölt. Az ION-köré épülő netbookok is érkezőfélben vannak, ezért érdemes meggondolni, hogy mennyit érhet azok kijelzője, illetve szünetmentes tápként is felfogható akkumulátora, melyeket egy nettop csak külön, plusz pénzért tudhat maga mellett.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.