Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 28. 13:37

Feleslegessé válhat a mobilos zeneletöltés?

A svéd gyökerű streaming-szolgáltató, a Spotify nemrégiben jelentette be, hogy nyilvánossá teszi a fejlesztők számára API-ját, s ezután nem is kellett sokat várni arra, hogy megjelenjenek a mobiltelefonos kliensek. Elsőként egy működő androidos alkalmazás készült el, de hamarosan jön az iPhone-változat is.

3-in-1: Online, zene, mobil

A Spotify idén januárban nevezte ki a korábban a Yahoo üzleti fejlesztési vezetőjeként dolgozó Gustav Söderströmöt mobil megoldásokkal foglalkozó igazgatójává, ami egyértelműen azt jelentette, hogy a svéd vállalat komolyan gondolja az online streaming zene hordozhatóvá tételét. Nemrégiben az API nyilvánossá tételekor is azt hangsúlyozták, hogy a fejlesztők kreativitásában bízva remélik, hogy minél több platformra eljut a termékük.

A Google Android alatt futó Spotify-alkalmazás ugyan már működőképes, de még nem elérhető a felhasználók számára. A Spotify szerint még további fejlesztések és apróbb változtatások hiányoznak, de a YouTube-videón is látható demó jól mutatja az elképzeléseiket. A normál lejátszás, keresés, playlist kezelés mellett a legérdekesebb funkció a szinkronizáció az offline lejátszáshoz. A Spotify a merevlemezen tárolja a lejátszandó fájlokat, de az asztali alkalmazáshoz szükséges a folyamatos internetkapcsolat. A fájlok összekeverése, kódolása nyilvánvalóan másolásvédelmi célokaz szolgál, ez érthető is. A mobil esetében viszont kétséges, hogy a szolgáltatás minősége garantálható lenne, ha minden esetben internetkapcsolatra lenne szükség.

A Spotify egy szám vagy egy lejátszási lista betöltésekor letölti előre a fájlokat, s ismétléskor azokat már nem újratölti, hanem cache-ből olvassa be, így elméletileg nem lenne feltétlenül szükség folyamatos 3G kapcsolatra, de az sem lenne megengedhető, hogy egy pincébe vagy egy mélygarázsba leérve megáll a zenelejátszás pusztán azért, mert nincs térerő. Így egy-egy listát egy könnyed mozdulattal lehet majd a mobil változatban szinkronizálni, és az elérhető marad a telefon memóriájából, s nem követel további adatforgalmat.

Befellegzett a zeneáruházaknak?

Ezzel a funkcióval viszont komoly riválisává válhat az iTunes-nak, hiszen itt nem kell megvásárolni a zeneszámokat, hanem átalánydíjas havi előfizetésért vagy egyes országokban óránként 40 másodpercnyi beszúrt reklámért cserébe díjmentesen lehet elérni a több millió számot. Az Androidos megjelenés már biztos, az iPhone változat sorsát viszont az is befolyásolja, hogy mit szól ehhez az Apple.

a címlapról