Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 13. 15:59

Az Oracle kezébe kerül a Virtual Iron

Újabb felvásárlást hajtott végre az Oracle, a vállalat a Virtual Iront kebelezi be, amely szervervirtualiációs megoldásokat fejleszt. Nem vitás, a vállalat a teljes vállalati szoftverinfrastruktúrát lefedő szállítóvá kíván válni.

A Sun Microsystems 7,6 milliárdos akvizíciójáról szóló szerződésen szinte még meg sem száradt a tinta, az Oracle újabb felvásárlást hajtott végre, ezúttal a szervervirtualizációs megoldásokat fejlesztő Virtual Iront vette meg. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit tudni, hogy a szokásos feltételek teljesülése esetén az ügylet a nyáron zárulhat le.

A Virtual Iron egy Xen-alapú virtualizációs környezetet fejleszt, elsősorban a felügyeleti eszközökre koncentrálva. Az Oracle számára is ez jelenti a legfőbb vonzerőt, a cég saját virtualizációs megoldása, az Oracle VM szintén a nyílt forrású Xenen alapul, ezt a Virtual Iron megoldásaival kiegészítve a cég egy nagy teljesítményű, robusztus virtualizációs platformmá kívánja fejleszteni. Az Oracle Enterprise Managerrel történő integráció pedig azt eredményezi a cég várakozásai szerint, hogy az alkalmazások  virtualizált környezetben könnyebben érik el a szükséges szolgáltatási szinteket.

A Virtual Iron Java-alapú VI-Centere segítséget nyújt a virtuális szerverek és a rajtuk futó alkalmazások felügyeletéhez, a feladatok átterheléséhez, de akár a szerverek fizikai paramétereit is figyelemmel kíséri és automatikusan reagál a szolgáltatások minőségét érintő problémákra, például a hibákból adódó leállásokra, kiesésekre. A cég megoldásaival teljes virtualizált infrastruktúra hozható létre, leállások esetén a szolgáltatások automatikus átterhelődésével, szabály-alapú erőforrás-elosztással és kapacitás-menedzsmenttel. A Virtual Iron erőszeretettel pozícionálja magát a VMware versenytársaként, legfőbb előnyként a jóval kedvezőbb árat hangsúlyozva.

Az Oracle egyelőre nem közölte, a Virtual Iront hogyan olvasztja be szervezetébe, illetve a cég termékeinek jövőjéről sem adott részletes információkat, azokat egy későbbi időpontra ígéri. Azt azonban leszögezte a vállalat, a Virtual Iron akvizíciója nem fogja érinteni az Oracle VM fejlesztését, az továbbra is zavartalanul folyik.

a címlapról