:

Szerző: Barna József

2003. szeptember 25. 09:52

Computex 2003: megérkezett az Athlon 64

Az AMD fél nappal a San Francisco-i premier után a Computex 2003 szakmai kiállításon, egy nagyszabású show keretében mutatta be asztali és mobil számítógépekbe szánt nyolcadik generációs processzorcsaládját. Helyszíni beszámolónk Tajpejből.

Az AMD fél nappal a San Francisco-i premier után a Computex 2003 szakmai kiállításon, egy nagyszabású show keretében mutatta be asztali és mobil számítógépekbe szánt nyolcadik generációs processzorcsaládját. Amint az kiderült, az internet-szerte néhány hónapja keringő pletykák igaznak bizonyultak: a sunnyvale-i processzorgyártó két eltérő Athlon 64-verziót dobott piacra, a csúcskategóriás Athlon 64 FX-et és az általánosságban nagy teljesítményt igénylő alkalmazásokat futtató otthoni és üzleti felhasználókat megcélzó Athlon 64 modellt.


A bemutató helyszíne, avagy a háború folytatódik

Ennek, mint megtudtuk, az alaplapgyártók a legkevésbé sem örültek. Több vezető gyártó képviselője is panaszkodott az eltérő foglalatba illeszkedő modellek megjelenése miatt. Mint elmondták: immár több mint egy éve készen álltak az Athlon 64 processzor megjelenésére, és ennek megfelelően már a tavalyi szakmai kiállításokon bemutatták Socket 754 foglalattal felszerelt alaplapjaikat. Az Opteronnal megegyező, 940 tűs socketbe illeszkedő Athlon 64 FX bevezetése azonban nagymértékben megnehezíti számukra termékeik piaci pozícionálását. Annál is inkább így van ez, panaszolták, mivel az új AMD-processzorok előreláthatóan még legalább fél évig igen korlátozott mennyiségben lesznek hozzáférhetőek. Ennek bizonyítéka, hogy a legtöbb vezető gyártó standján a kiállított Athlon 64-es lapokban csupán korai mintapéldányok működtek, többnyire 1,2 GHz-es sebességen.


Athlon 64-es alaplapok a show helyszínén

És valóban kevés olyan alaplap volt látható a kiállításon, amely a csúcsmodell Athlon 64 FX-hez készült. Egészen pontosan kettő: az ASUS SK8N és a Gigabyte K8NNXP-940, melyek az NVIDIA nForce3 lapkakészletre épülnek. Általánosnak látszik az a trend, mely szerint a Socket 754 foglalatot használó alaplapok a VIA, esetleg a SiS vagy az ALi-ból nemrégiben kivált ULi lapkakészleteit használják, míg az Athlon 64 FX-et támogató változatok motorja az nForce3 lesz.

Az elsősorban a nagyközönségnek és a vállalat partnereinek rendezett látványos bemutatón a Microsoft helyi részlegének képviselője megerősítette: a Windows XP operációs rendszer AMD64 architektúrát támogató változata a jövő év első negyedévében jelenik meg, míg a rendszer béta változata a mai naptól fogva hozzáférhető. Az eseményen felszólaltak a tajvani lapkakészlet-gyártók, így a SiS, az ULi és VIA vezetői is. Vencsi Csen, a VIA elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy nem szokása rendszeresen részt venni az AMD által szervezett eseményeken. Mint mondta, az utolsó AMD-s rendezvény, amelyen megjelent, az Athlon processzor bemutatója volt 1999-ben. Azóta csak várt az ígéretes nyolcadik generációs architektúra elkészültére, de mint fogalmazott: megérte.

A hetedik generációs Athlon sorozat kétségtelenül átütő siker volt, hiszen az AMD e modellnek köszönhetően vált ismét jelentős szereplővé a processzorpiacon. Hogy a VIA-vezető feltűnése a bemutatón hasonló sikerre predesztinálja-e az Athlon 64 sozatot is, néhány éven belül elválik.

[oldal:A sajtótájékoztató]

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Marty Seyer, az AMD mikroprocesszor üzletágának vezető alelnöke is megerősítette, hogy kezdetben viszonylag kevés Athlon 64 lapkát forgalmaz a vállalat. A jelenlegi negyedévben várhatóan néhány tízezer, míg a negyedik negyedévben néhány százezer lapka leszállítását tervezik. A termék valódi felfutása csak a jövő év elején, a 64 bites Windows XP megjelenésével egy időben várható. A 90 nanométeres technológiával gyártott új modellek premierje pedig a jövő év derekán esedékes.


Marty Seyer (középen) az AMD regionális vezetőinek gyűrűjében

Lapunk kérdésére válaszolva Seyer közölte, hogy az Athlon 64 processzor késésében oroszlánszerepet játszó gyártási nehézségeket időközben -- a technológiát kifejlesztő IBM szakembereinek segítségével -- sikerült kiküszöbölni. Amint az ismert, a vállalat nem várt problémákba ütközött a silicon on insulator (SOI) gyártástechnológia bevezetése során, és az év elején egyebek mellett ezzel indokolta a processzorcsalád premierjének elhalasztását.

A vezető azt is elmondta, hogy az új lapkák -- a felhasználók várakozásainak megfelelően -- képesek kezelni a DDR400 memóriamodulokat. Igaz, tette hozzá, a memóriaszabványokért is felelős JEDEC egyelőre még nem fogadta el az Athlon 64 FX által igényelt regiszteres DDR400 modulok végleges specifikációit. Az is kiderült, hogy a vállalat úgy készítette el a processzor terveit, hogy a memóriavezérlő bármikor módosítható anélkül, hogy a processzormagon bármiféle változtatást kellene eszközölni. Ennek köszönhetően, mondta Seyer, az Athlon 64 platform -- amint annak eljön az ideje -- készen fog állni a DDR2 szabványú modulok kezelésére is.

Az Athlon 64 FX processzorok számozásával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, hogy azért kezdték a modellek számozását az 50-es számtartományban, hogy a jelölést véletlenül se lehessen összekeverni vagy - hasonlítani az Intel-processzorok sebességét jelölő órajellel, amely jelenleg a 2-es és 3-as GHz-tartományban mozog.

További érdekes információ, hogy a vállalat által most bemutatott, notebookokba szánt Athlon 64 processzor valójában nem mobil lapka, hanem ún. desktop replacement processzor, azaz a PowerNow! energiatakarékos funkcióval ellátott asztali modell. E változat maximális disszipációja 82 Watt; nem meglepő, hogy az Arima által gyártott Athlon 64-es noteszgép legfeljebb két órán át üzemképes egy akkumulátortöltéssel. A kisebb méretű notebookokba szánt valódi mobil processzorok csak a jövő év közepe táján kerülnek piacra, mondta Seyer.

[oldal:Galéria I.]


Marty Seyer


Vencsi Csen, a VIA elnök-vezérigazgatója


Michael Csen, a SiS elnök-vezérigazgatója


Alex Kuo, az ULi elnöke


...és a show egyik legizgalmasabb pillanata

[oldal:Galéria II.]


ASUS SK8N


Gigabyte K8NNXP-940


Athlon 64-es notebook az Arimától


Athlon 64 FX processzoros demórendszer

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.