Szerző: Ady Krisztián

2003. április 16. 14:29

Alsó kategóriás digitális fényképezőgépek -- MAGPiX M2100

Az alig két hete bemutatott alsó kategóriás digitális fényképezőgépek trióját most egy újabb "névtelen" modell tesztje követi. A MAGPiX M2100 a Casio termékkínálatában is megtalálható volt nem is olyan régen, körülbelül háromszoros áron.

Az alig két hete bemutatott alsókategóriás digitális fényképezőgépeket most egy olyan modell követi, mely kidolgozásával, 2 megapixeles felbontásával és alacsony árával gyorsan felhívja magára az egyszerűbb digitális fényképezőgép után kutató vásárló figyelmét.

A MAGPiX M2100 digitális fényképezőgép neve önmagában nem túl sok jóval kecsegtet, sokan csak legyintenek: egy újabb tajvani/kínai tucatáruval van dolgunk, mely mind kialakításában, mind az alkotott kép minőségében erős kompromisszumkészséget kíván az ár ellenében. A MAGPiX által értékesített gép azonban egy kicsit más.

Az ODM/OEM címszavak ismerősek lehetnek a számítástechnikában járatosabbaknak. Tajvanon és Kínában sok olyan gyártócég található, mely nem rendelkezik saját márkával, ellenben nevesebb cégek számára tervez és készít számítástechnikai termékeket, PDA-kat, fényképezőgépeket, telefonokat és egyéb eszközöket.

A MAGPiX által forgalmazott M2100-as digitális kamera is forgalomba került egy lényegesen nevesebb cég fényképezőgépeként. A Casio QV-2100 fényképezőgép ma már kifutó modellként van nyilvántartva. A nem is olyan régen még 99000 Ft + ÁFÁs áron forgalmazott Casio QV-2100 fényképezőgépet a MAGPiX kínálatában már harmadáron meg lehet vásárolni.


A MAGPiX M2100 mint Casio QV-2100...

Az árban és tudásban a szintén távolkeleti származású AIPTEK PocketCam 3 Megához hasonlító digitális fényképezőgép lényegesen masszívabb felépítésű, jóval bizalomgerjesztőbb külsővel rendelkezik. A Casio jóvoltából a készülék felépítéséről is lényegesen több fontos adatot tudhatunk meg, melyek szinte mindent elárulnak a készülék tudásáról.

[oldal:Adatlap]

Az alábbi táblázatban a MAGPiX M2100 digitális fényképezőgép interneten fellelhető adatait, specifikációját foglaltam össze:

Maximális felbontás
1600 x 1200
Normál felbontás
800 x 600
Szenzor felbontása
2,1 megapixel
Effektív felbontás
1,92 megapixel
Szezor mérete
1/2,7"
Szenzor típusa
CCD
Sensor gyártója
Sony
ISO érzékenység
-
Optikai zoom
nincs
Digitális Zoom
2x
Manuális fókusz
nincs
Normál fókusztávolság
80 cm - végtelen
Makró fókusztávolság
20 cm
Fehéregyensúly
auto / napos, felhõs, hagyományos lámpafény, neon
Apertúra tartomány
F3.3 / F8.0
Záridõ
1/4 - 1/800 mp
Beépített vaku
van
Vaku üzemmódok
auto / be, ki, vörösszem
Expozíció kompenzáció
-2 EV és +2EV között
0,3 EV lépésekkel
Fénymérés
középpontosan súlyozott
átlag
Sorozatfelvétel
2-5 kép
Videofelvétel
nincs
Állvány csatlakozás
van
Idõzítõ
2 vagy 10 mp
Memória
16 MB beépített
+ SD/MMC memóriakártya
Tömörítetlen formátum
nincs
Tömörített formátum
JPEG
Tömörítés
finom és normál
Keresõ
LCD + optikai
LCD-kijelzõ
1,5"-os
LCD-kijelzõ felbontása
61600 pixel
Zoom a visszanézéskor
van
Video-kimenet
van, PAL / NTSC
PC-s csatlakozás
USB
DPOF támogatás
van
Energiaellátás
4 db AA (ceruza) elem
vagy akkumulátor
Súly
190 gramm elemek nélkül
kb. 260 gramm elemekkel
Méretek
108 x 67 x 44 mm

Mint a fentiekből látható, a fixfókuszos, élességállítás nélküli digitális fényképezőgépben egy Sony CCD szenzor felel a kép rögzítéséért, valamint ez a gép nem képes videoállományok rögzítésére. Az alsó kategóriás fényképezőgépeknél megszokottól eltérően a memóriabővítést Secure Digital és MultiMedia Card memóriakártyákkal oldhatjuk meg.

[oldal:Menürendszer]

Az első bekapcsolást követően természetesen be kell állítanunk a dátumot és az időt, a fényképek rögzítésének időpontja így megjelenik az állományok mellett. A fényképezőgépben található szoftver ráadásul a dátumot használja a képek elnevezésekor és minden napnak külön könyvtárat nyit a memóriában, ez megkönnyítheti a keresést és a merevlemezre másolást. Az elemek eltávolítását követően még bő 10 perc elteltével sem felejtette el a készülék a dátumot és az időt.

Beállítási lehetőségeink változatosak. A menürendszer többszintű és szerencsénkre nem csak az exit menüponttal lehet kilépkedni a menükből, elég egyszerűen a menü gombot is megnyomni. Az első képernyőn rögtön a kép jellemzőit, az expozíció kompenzációt és a fehéregyensúlyt állíthatjuk be ízlésünk szerint, valamint a kétféle időzítést, 10 vagy 2 másodpercet kapcsolhatunk be.

A második képernyőn kaptak helyet a kép tömörítésével és méretével kapcsolatos beállítások, valamint itt választható ki a "sorozatfénykép" üzemmód is. A Format menüponttal gyorsan törölhetjük a memória(kártya) tartalmát. Az M2100-zal kétféle méretben készíthetünk fényképet, a CCD érzékelő valós felbontásának megfelelő 1600x1200 pixeles és a negyed méretű 800x600 pixeles áll rendelkezésünkre. A tömörítés mértékének megfelelően a képminőség "Fine" vagy "Normal" lehet.

A harmadik képernyőn állíthatjuk be, hogy 2-3-4-5 képet készítsen-e a fényképezőgép sorozatfelvétel üzemmódban, valamint itt lehet aktiválni vagy kikapcsolni az "ellenőrzőképet" is, azaz megjelenjen-e a fénykép a kijelzőn rögtön a kép elkészítése után.

Tovább haladva a menürendszerben lehetőségünk van annak beállítására, hogy az USB portra csatlakoztatott fényképezőgép webkameraként üzemeljen, ki- és bekapcsolhatjuk az ellenőrző csippanást, korrigálhatjuk az időt és a dátumot, valamint meghatározhatjuk a TV-kimenet szabványát. A kétféle, kínai és angol nyelv közül feltehetően az angolt fogjuk választani.

Az üzemmódválasztó kapcsolót visszajátszási állapotba kapcsolva természetesen más menüt kapunk. Lehetőségünk nyílik a képbe nagyítani, így nagy vonalakban a kijelzőn is ellenőrizhető a kép élessége, kondíciója. A képeket törölhetjük vagy törlés elleni védelemmel láthatjuk el, átmásolhatjuk a belső memóriából a memórakártyára, de DPOF információkkal is elláthatjuk. Az M2100 az elkészített képekből diavetítést is képes rendezni.

A DPOF megkönnyíti a közvetlen nyomtatást: rögtön a fényképezőgépen beállíthatjuk, hogy a memóriakártyán található képből milyen minőségű, mekkora méretű nyomatot szeretnénk, valamint hogy mennyit készítsen a nyomtató belőle. A memórakártyát DPOF-kompatibilis fotónyomtatóba helyezve rögtön megkezdődik a paraméterek szerinti nyomtatás.

Az M2100 képes a kép rögzítésekor aktuális állapotot, expozíciós információkat is rögzíteni, melyet a JPEG tömörítésű állományban helyez el.

Az EXIF expozíciós információk alapján az ezzel kompatibilis nyomtatók, fényképnyomtatók, előhívóberendezések optimalizálhatják az előhívás vagy nyomtatás folyamatát, optimális minőséget biztosítva az adott képnek.

[oldal:Tapasztalatok]

Ennyi ismertető után térjük rá a legfontosabbra, a tesztelés alatt tapasztaltakra. A MAGPiX M2100 használata rendkívül egyszerű, menürendszere egyértelmű, egy gyerek is elboldogul a kezelésével, bár a dupla exponálógomb "megértetésével" akadtak gondjaim. Noha a készülék fixfókuszos és nem végez élességállítást, az exponálógomb finom lenyomásakor a készülék elemzi a szenzorra jutó képet, beállítja a "zársebességet" és a fehéregyensúlyt, majd a kijelzőn található feliratok zöldre váltásával jelzi, hogy elkészült ezekkel a feladatokkal, s csak a gomb továbbnyomásakor készíti el a képet.

Ez a megoldás nagyon szimpatikus volt számomra, olcsóbb készülékeknél ugyanis előfordul, hogy a készülék elektronikája a világosabb és sötétebb részeket tartalmazó képnél nem igazán tudja optimalizálni a paramétereket, folyamatosan világosít és sötétít a képen. Az exponálógomb lenyomásakor egyáltalán nem biztos, hogy olyan képet rögzít, mint amilyet a képernyőn láttunk, ennél a készüléknél azonban így ez nem történhet meg, a gomb felengedéséig a készülék már nem állít semmit sem az expozíciós időn, sem a fehéregyensúlyon.

A színes LCD-kijelzőn nem a már elkészített képek száma, hanem a becsült, még elkészíthető mennyiség szerepel. A kijelző minősége jónak mondható, a korábban tesztelt Polaroid PDC1050-en találhatónál mindenképpen jobb, az AIPTEK készülékénél egy picit gyengébb. Verőfényes napsütésben is viszonylag látható marad a tartalma.

A digitális, 2x-es zoom igen meglepően működik. Csak 1600x1200-as felbontásban használható, s csupán kivágást végez: a kép közepéből kiragad egy 800x600-as képet, s ezt menti el nagyítás nélkül. Az exponálás tényéről hangjelzést is kaphatunk, de nem a hangszórón keresztül: a képzeletbeli zár működéséről egy kis mechanikus kattanás ad visszajelzést.

A készülék négy elemmel működik, viszont tapasztalataim szerint rendkívül takarékosan bánik az energiával. Igaz, hogy a képek egy részét optikai keresővel, kikapcsolt LCD-kijelzővel készítettem, de a körülbelül 100 elkészített kép után még mindig teljes kapacitást jelez a készülék, pedig csak egyszerű, Maxell Digital XL alkáli elemekkel üzemeltetem. A teszt alatt webkameraként is üzemelt a készülék és a vakut is kipróbáltam, így egyértelműen pozitív a mérleg ezen a téren.

A MAGPiX M2100 fényképezőgép rendkívül gyorsan kész a bevetésre, gyakorlatilag 1-2 másodperc alatt bekapcsol és már használható is. A képek visszanézésekor viszont várni kell egy keveset egy-egy kép között, valamint a vaku töltése is eltart pár másodpercig. Ilyenkor a fényképezőgép kikapcsolja az LCD-kijelzőt az elemek kímélése érdekében.

[oldal:Végszó]

Összességében az M2100 nagyon jó benyomást kelt, kivitelezése kifogástalan. A készülékkel készített képek élessége egy kicsit elmarad az 1 megapixeles Polaroid PDC1050 által nyújtottól, a színek is lehetnének némileg hangsúlyosabbak. A kontrasztosabb képeken néha hajlamos a kép a "kilyukadásra", ez azonban manuális expozíciós beállításokkal, az EV pár tizedes csökkentésével könnyen orvosolható.


AIPTEK 3 Mega, Polaroid PDC1050


MAGPiX M2100

A kép élessége körülbelül egyenlőnek, vagy hajszálnyit jobbnak mondható, mint az AIPTEK 3 Mega fényképezőgépé, viszont a kép monitoron zajosabbnak tűnik, szemcsézettebb a legjobb minőségi beállítás mellett is.


AIPTEK 3 Mega, Polaroid PDC1050


MAGPiX M2100

Az M2100 azonban még így is elfogadható minőséget produkál a 31600 Ft-os nettó árért cserébe. Lényegesen jobb a kijelzője mint a Polaroid készülékéé, a kép szélein jobb minőséget nyújt mint az AIPTEK fényképezőgépe, a két készülék kivitelezésbeli különbségeiről pedig ne is beszéljünk. Az előhívott, laborban készült 9x13-as papírképek minősége megfelel egy egyszerűbb kompakt filmes fényképezőgép által készítettnek, a monitoron látható szemcsézettség, zaj nem látszik a képeken, az utómunka lehetősége, a digitális fényképezőgép által nyújtott előnyök pedig mindenképpen az újabb technológia mellett kardoskodnak.

A MAGPiX M2100 digitális fényképezőgépet az ATCOMP biztosította szerkesztőségünk részére.

Szólj hozzá a fórumban!

a címlapról