:

Szerző: Ady Krisztián

2002. december 2. 19:01

Altec Lansing 251 -- az első hatcsatornás Altec hangszórókészlet tesztje

Végre hazánkba is megérkezett az Altec Lansing első hatcsatornás hangszórókészlete, melyet szerkesztőségünknek is lehetősége nyílt kipróbálni. A hangszórórendszer az alsó árkategóriába tartozó, közepes teljesítményt nyújtó termékek közé sorolható.

Végre hazánkba is megérkezett az Altec Lansing első hatcsatornás hangszórókészlete, az Altec Lansing 251 szett, melyet szerkesztőségünknek is lehetősége nyílt kipróbálni. A hangszórórendszer az alsó árkategóriájú termékek közé tartozik, kis teljesítményt nyújt, de szinte biztosra vehetjük, hogy a cég hamarosan egy -- esetleg az Altec Lansing 641-es alapjaira épített -- hatcsatornás hangszórókészlettel is jelentkezik majd, a konkurens cégekhez hasonlóan.

Az Altec Lansing 251-es rendszere a 2xx sorozat tagjaihoz hasonlóan meglepő és elsőre igen szokatlan dizájnt, formát kapott. A szatellitek szinte teljesen kocka alakúak -- a tetejükön akár egy bögrét is nyugodtan tarthatunk --, a fekete-szürke színek és a sűrű "grillrács" miatt igen különleges, nyomasztó hatást produkálnak. Ellenben ha 1-2 napig ott állnak az asztalon, könnyen meg lehet velük barátkozni.

A cég honlapjáról letölthető dokumentum alapján a rendszer magas torzítással is jóval alacsonyabb teljesítményre képes, mint a névleges, papír szerinti 60 W RMS:

  • Front sugárzók:
    • 5 W/csatorna, 4 ohm, 1% THD, 75 - 22000 Hz (-3dB)
    • 6,5/csatorna, 4 ohm, 10% THD, 70 - 22000 Hz (-3dB)
  • Háttér sugárzók:
    • 5,8 W/csatorna, 4 ohm, 1% THD, 65 - 12000 Hz (-3dB)
    • 7,2 W/csatorna, 4 ohm, 10% THD, 75 - 18000 Hz
  • Center sugárzó:
    • 6,2 W, 4 ohms, 1% THD @ 80 - 22000 Hz (-3dB)
    • 7,6 W, 4 ohms, 10% THD, 80 - 22000 Hz (-3dB)
  • Mélysugárzó:
    • 20 W, 4 ohm, 1% THD, 22 - 180 Hz (-3dB)
    • 25 W, 4 ohm, 10% THD, 22 - 190 Hz (-3dB)
  • Egyutas szatellitek, 3"-os hangsugárzóval
  • Subwooferben 5,25"-os (13,3 cm) mélysugárzó
  • Mélysugárzóba épített erősítő
  • Fejhallgató-kimenet
  • Mágnesesen árnyékolt hangsugárzók
  • Faborítású subwoofer

A fentiek alapján a rendszer teljesítménye legjobb esetben is maximum 45 W RMS körül van, ami persze bőven elegendő a PC mellé, egy kisebb szoba behangosításához, PC-s DVD-zéshez. A subwoofernél feltüntetett alsó frekvenciatartomány természetesen mosolyogtató, a valóságban ennél "jóval" magasabb frekvencián szólal meg a mélysugárzó.

[oldal:A doboz tartalma]

A rendszert egy csinos, piros-fekete dobozban cipelhetjük haza. Az alig 6 kg-nyi hangszórókészlettel könnyedén megbirkózhatunk. Méreteiben ez a szett nagyon hasonlít az alig két hete szerkesztőségben járt Logitech Z-640 hangszórókészletre, s szinte fillérre pontosan ugyanannyiba kerül, így jó összehasonlítási alap lehet a Logitech kisebb 5.1-es rendszere.

A különbség rögtön a mélysugárzó kialakításában megmutatkozik: a Logitech rendszere nagyobb hangszóró segítségével, viszont reflexnyílás nélkül próbálja megszólaltatni a legmélyebb hangokat. Ez a Logitech rendszerének talán kicsit jobban sikerül is, valamivel "mélyebbre" megy a mélysugárzó, az Altec Lansing 251-es rendszer subwoofere csak olyan 48-55 Hz körül lendül bele a "dübögésbe". Ez már egy kicsit magasnak tűnhet, de ne felejtsük el, ilyen méretektől igazán nem várhatunk gyomorremegtető hangzást.

A mélysugárzó által keltett hangok ugyanakkor egyensúlyban vannak a szatellitekkel, kifejezetten kellemes hangot hozva létre. A subwoofer hátulján található kapcsolóval kiválasztható, hogy 2/4 vagy 6-csatornás hangkártyával hajtjuk-e meg a hangszórórendszert, a hatcsatornás állásban ugyanis a subwoofer-bemeneten keresztül érkező mélyhangokat próbálja a rendszer megszólaltatni. 2/4-csatornás állásban az első csatornákról "vágja le" a mélysugárzó számára szükséges tartományt.

Ez a megoldás mindenképpen hasznosabb a Logitech rendszerénél használtnál, ott ugyanis semmilyen szűrést nem tapasztaltam, ez mindenképpen pozitívum az Altec 251 számára. Még akkor is, ha egetrengető különbséget nem nagyon lehetett felfedezni a két üzemmód között, sajnos a subwoofer nem volt képes az olyan mély hangok megszólaltatására, melyek azon a bizonyos LFE-csatornán keresztül érkeznek. A hang minőségében ugyanakkor hallható különbséget okozott ez a megoldás.

A subwoofer hátoldalán az üzemmódválasztó kapcsoló mellett a subwoofer hangerejét állító potmétert és a hangszórók csatlakoztatására szolgáló kimeneteket találhatjuk meg. A kezelőszervek, a ki- és bekapcsológomb, az első és hátsó csatornák arányát állító tekerentyű és a center hangerejét állító poti is a jobb oldali szatelliten lett elhelyezve.

Ez a megoldás mindenképpen szerencsésebb a Logitech centeren elhelyezett kezelőszerveivel összehasonlítva, még akkor is, ha a vastag kábel szinte magával rántja a kis méretű, könnyű szatellit sugárzót. A center sugárzó -- kialakításából adódóan -- tökéletes helyen van a monitor tetején. A talp kis kapaszkodót is kapott, gumis bevonatú, így csak levenni lehet a monitor tetejéről, leesni garantáltan nem fog.

Egyedi, főleg ebben a kategóriában, hogy a center dőlésszögét is beállíthatjuk, akár lefelé is nézhet a centersugárzó egy nagyobb monitor tetejéről.

[oldal:Hangoskodás, konklúzió]

A szett meghallgatásakor DVD-t és MP3 állományokat vetettünk be, igazán nagy különbség nem volt hallható a Logitech Z-640-hez képest. A subwoofer mintha egy kicsit tisztábban szólt volna, nagyobb hangerőn is tiszta basszusokat adva, de ez lehetett akár érzékcsalódás is. A hangszórókészlet hangereje ismét csak kisebb szobák behangosításához lehet elegendő, a szoftveres DVD-lejátszók hangját itt is erősíteni kellett a dinamika terhére.

A mélysugárzó szintjének beállításával vigyázni kellett, könnyen túl lehetett vezérelni a subwoofert. Hangerőben elméletileg többet nyújt az Altec Lansing hangszórókészlete, a többletteljesítményt azonban csak kellemetlen torzítással képes leadni, lényegében tehát hasonló hangerőszintre képes a két rendszer. A szatellitek egyutasak, így igazán csilingelő magas tartományokat ne várjunk tőlük, 16-17 kHz körül megáll a tudomány.

Az Altec Lansing 251 hangszórókészlet a meglepő dizájn mellett is átgondoltabb tervezést sejtet. A kezelőszervek ott vannak, ahol a PC-s hangszórókészlethez szokott felhasználó várja őket, meglepően ötletes a középső szatellit talpának megoldása, ez mind pozitívum a Logitech rendszerével szemben. A kábelek hosszúságára sem lehet panasz: az első hangszórók kábele 3 m-es, a hátsóké pedig körülbelül 5 m lehet.

Mivel a két rendszer szinte forintra pontosan ugyanolyan összegért vihető haza, s szinte pontosan megegyező hangminőséget nyújt, meglehetősen nehéz a választás közöttük. A kivitelezést és a hangminőség egészét tekintve az Altec Lansing rendszere a nyerő, a Logitech Z-640 készletének viszont kicsit erősebb, erőteljesebb a mélysugárzója.

Az Altec Lansing 251 hatcsatornás hangszórórendszert a Pixel Multimédia bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet érte. Pillanatnyi fogyasztói ára 29.900 Ft + ÁFA.

Szólj hozzá a fórumban!

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.