:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 8. 11:39

ASUS P4GE-V: DDR333 Intel módra

A tajvani chipsetgyártók már régóta támogatják a DDR333 SDRAM-ot, a piac első számú szereplője, az Intel azonban csak tegnap jelenetette be a népszerű i845 sorozat új tagjait, amelyek már szintén együttműködnek a PC2700 memóriamodulokkal. Cikkünkben az Asustek egyik új alaplapját, a P4GE-V modellt vettük szemügyre.

A tajvani chipsetgyártók már régóta támogatják a DDR333 SDRAM-ot, a chipsetpiac első számú szereplője, az Intel azonban csak tegnap jelenetette be a népszerű i845 sorozat új tagjait, amelyek már szintén együttműködnek a PC2700 memóriamodulokkal. A három új DDR chipkészletből kettő (i845GE, i845PE) támogatja a DDR333 SDRAM-ot, illetve a 400 és 533 MHz-es front side busszal működő processzorokat. Az i845GE integrált "Intel Extreme Graphics" grafikus magot is tartalmaz, emellett azonban AGP felületű videokártyákat is kezel. Az i845EP nem tartalmaz videovezérlőt. Az i845GV az alsó kategóriás szegmens számára készült, a chipkészlet integrált videovezérlővel rendelkezik, azonban nem rendelkezik külső AGP interfésszel és csak DDR266 SDRAM-ot kezel.


Fedél nélkül: az 845GE northbridge chip

Szerkesztőségünk a tajvani Asustek egyik új alaplapját, a P4GE-V modellt vette szemügyre. Amint az a névből is jól látható, az ASUS alaplap az integrált videovezérlőt tartalmazó i845GE chipkészletre épül. A termék szolgáltatásai elsőrangúak: integrált Promise PDC20376 Serial ATA RAID-vezérlő, Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet kontroller, 5.1 csatornás Analog Devices SoundMax ADI1980 hangchip, valamint egy VIA VT6307 FireWire-vezérlő kapott rajta helyet. A P4GE-V dokumentációja szerint már fel van készítve a 3,06 GHz-es és gyorsabb Pentium 4 processzorok fogadására, és támogatja a Hyper-Threading technológiát is.

A dobozt kibontva valóságos alkatrészeső hullik a felhasználó ölébe: az alaplapon kívül összesen négy bővítőpanelt, nyolc kábelt, két CD-t, egy kézikönyvet és egy hátlapot találni benne. A bővítőpanelek között van egy soros port, egy USB/Game port, egy FireWire csatlakozó, illetve egy RCA/optikai S/PDIF kimenet. A kábelelek részben ezekhez a bővítőpanelekhez tartoznak, de találunk még a dobozban három IDE, két Serial ATA és egy FDD szalagkábelt is. Ami a CD-ket illeti, az egyiken az alaplapi chipkészlet meghajtóprogramjai és egyéb segédprogramok (PC Probe, LiveUpdate, PC-cillin 2002 antivírus) kaptak helyet, a másikon pedig négy InterVideo multimédiás szoftver: a WinDVD 2000 (DVD-lejátszó), a WinCoder (video-capture), WinRip (MP3 készítő) és a WinProducer (videoszerkesztő) található.

Az ASUS P4GE-V alaplapon Socket478 processzorfoglalatot találni, amely mellett 1 AGP 4X és 6 PCI bővítőhely fekszik. A legalsó PCI sín kék színű, ez az ún. "MagicBlue" foglalat, ahová az ASUS speciális Bluetooth bővítőmodulját lehet csatlakoztatni. A memóriamodulok fogadására 3 DIMM aljzatot alakítottak ki, ezekbe összesen legfeljebb 2 Gbyte DDR 200/266/333 SDRAM-ot építhetünk. A hagyományos ATX12V csatlakozó mellett a P4GE-V rendelkezik EZ-Plug aljzattal is, így a régebbi számítógépházakban is használható. Az alaplap hátulján PS/2 billentyűzet és egércsatlakozó található, ezen felül négy USB port, egy soros, egy párhuzamos kapu, az alaplapra integrált Ethernet-vezérlő csatlakozója, a hangchip ki- és bemenetei, valamint a chipkészletbe integrált videovezérlőhöz tartozó monitorcsatlakozó.


A hátlapon található csatlakozók

Az integrált alkatészek sokaságán túl az alaplap számos extra szolgáltatással kényeztet. Természetesen nem maradhatott ki az egyszerű túlhajtást lehetővé tevő JumperFree BIOS, a legutóbbi tesztünkben bemutatott POST Reporter, a ventilátor fordulatszámát szabályozó Q-Fan technológia, valamint a saját indítóképernyő megjelenítését lehetővé tevő MyLogo 2. Hasznos szolgáltatás továbbá a CPU Parameter Recall, amely automatikusan reseteli a BIOS-t abban az esetben, ha a túlhajtott processzor miatt a számítógép nem indul el. Félresikerült BIOS-frissítések vagy vírusfertőzés után tehet jó szolgálatot a CrashFree BIOS technológia, amelynek segítségével a BIOS egy floppylemezről visszaállítható.


Az AGP és a PCI órajel fixen beállítható

Ami a túlhajtást illeti, a P4GE-V abszolút nyerő: a front side busz órajele 100 és 200 MHz (400 és 800 MHz) között 1 MHz-es lépésekben állítható, a CPU feszültsége is 0,025 Voltos lépésekben növelhető, a front side busz és a memória órajelének aránya szabadon állítható, azonban ami a legfontosabb, hogy az AGP és a PCI busz órajele kötött, minden esetben 66 illetve 33 MHz. Így gyakorlatilag tényleg csak a processzoron múlik, mennyire tudjuk túlhajtani gépünket, sem a memória, sem pedig a AGP- vagy PCI-sebességre érzékeny bővítőkártyák nem gátolják az extrém magas frekvenciák elérését.

[oldal:Szintetikus tesztek -- SiSoft Sandra, PCmark]

Mivel a Hyper-Threading technológiával felvértezett, 3,06 GHz-es Pentium 4 processzor megjelenésére még novemberig kell várni, az alaplap sebességét a jelenleg elérhető leggyorsabb Pentium 4 chippel, egy 2,8 GHz-es változattal mértük le. Összehasonlítási alapul a nemrégiben bemutatott ASUS P4S8X, illetve a VIA P4PB-400 alaplap szolgált. A tesztben használt memória egy 256 Mbyte kapacitású Micron DDR333 modul volt. A képről egy Leadtek WinFast GeForce4 Ti 4600 grafikus kártya gondoskodott, a szoftvereket egy 20 Gbyte-os Seagate Barracuda ATA III merevlemezre telepítettük fel.

AlaplapASUS P4S8X, VIA P4PB-400FL, ASUS P4GE-V
ProcesszorPentium 4 2,8 GHz (21x133 MHz)
Memória256 Mbyte Micron DDR333 CL2,5
VideokártyaLeadtek WinFast A250 Ultra TD (GF4 Ti4600)
Merevlemez20 Gbyte Seagate Barracuda ATA III

Tesztjeinkben magyar nyelvű Windows XP Professional operációs rendszert használtunk, az alaplapi chipkészletek meghajtóprogramjait, illetve az Intel Application Accelerator szoftvert a gyártók által mellékelt CD-ről telepítettük fel. NVIDIA GeForce4 Ti 4600 chipes videokártyánkhoz a 28.32 verziószámú, WHQL minősítéssel rendelkező Detonator XP drivert használtuk.

Tesztprogramjaink közé a SiSoft Sandra 2002 Standard, a PCmark 2002, a SYSmark 2002 irodai, 2D grafikai és multimédiás benchmark, a SPECviewperf 7.0 professzionális OpenGL benchmark, valamint a Quake III Arena, az Unreal Tournament 2003 és a 3Dmark 2001SE "játékok" kerültek.

SiSoft Sandra 2002

PCmark 2002

[oldal:Alkalmazástesztek -- SYSmark, SPECviewPerf]

Tesztprogramjaink közé két "professzionális" alkalmazás került, az irodai, 2D grafikus és multimédiás alkalmazásokat futtató SYSmark 2002 és a professzionális OpenGL benchmark, a SPECviewperf. A SYSmark2002 teszt két részből áll, az egyik során egy videókkal, képekkel, flash animációkkal fűszerezett weboldalt állít össze a számítógép, a második részben pedig különféle irodai alkalmazásokat futtat: szöveget szerkeszt, táblázatot és grafikonokat készít, prezentációt állít össze, e-mailt ír, stb.

A SYSmark 2002 csomagban szereplő alkalmazások a következők:

  • Internet Content Creation:
    • Macromedia Dreamweaver 4
    • Adobe Photoshop 6.0.1
    • Adobe Premiere 6.0
    • Microsoft Windows Media Encoder 7.1
    • Macromedia Flash 5
  • Office Productivity:
    • Microsoft Word 2002
    • Microsoft Excel 2002
    • Microsoft PowerPoint 2002
    • Microsoft Access 2002
    • Microsoft Outlook 2002
    • Dragon NaturallySpeaking Preferred v.5
    • Netscape Communicator 6.0
    • WinZip 8.0
    • McAfee VirusScan 5.13

A SPECviewperf 7.0 professzionális OpenGL tesztprogram a következőket tartalmazza:

  • 3ds max (3D modellezés)
  • Unigraphics (műszaki tervezés)
  • Pro / Engineer (műszaki tervezés)
  • DesignReview (építészeti tervezés)
  • Data Explorer (adatvizualizáció)
  • Lightscape (fényhatások szimulációja)

SYSmark 2002

SPECviewPerf 7.0

[oldal:Játékok -- 3Dmark, Quake III, Unreal Tournament 2003]

Játéktesztként a már unalomig ismert Quake III Arenát a 3Dmark 2001SE-t, valamint az Unreal Tournament 2003 demóját futtattuk. A Quake timedemo eredményeket kétféle beállítás mellett is megnéztük, egyszer a gyári fastest beállításban, egyszer pedig a menüből elérhető legnagyobb részletesség, 1024x768 pixeles felbontás, 32 bites színmélység és trilineáris szűrés mellett. A 3Dmark 2001 SE és az Unreal Tournament 2003 a gyári alapértelmezett beállításokkal futott.

3Dmark 2001 SE

Quake III Arena

Unreal Tournament 2003

A szintetikus benchmarkokban és az alkalmazástesztekben az ASUS P4GE-V fej-fej mellett haladt a SiS chipkészletes P4S8X modellel, de a játékokban egy hajszállal felülmúlta vetélytársát. A különbség bár mérhető, mégsem igazán érzékelhető, a differencia a 3Dmark esetében például mindössze 0,6 százalék.

Igazából nehéz lenne egyértelmű győztest hirdetni, hiszen a két alaplap sebességre szinte teljesen azonos színvonalat képvisel, szolgáltatásaik is megegyeznek, talán az egyetlen jelentős különbség az ATA/133 és az AGP8X eszközök kezelésében jelentkezik, ugyanis az Intel i845GE chipkészlet nem támogatja ezeket a szabványokat. Ami a Hyper-Threading technológiát illeti, itt pont fordított a helyzet, ugyanis a P4S8X tudomásunk szerint nem kezeli a 3,06 GHz-es és gyorsabb Pentium 4 processzorokat. Mindenesetre ha valaki ragaszkodik az Intel chipkészlethez és egy szolgáltatásokkal bőségesen ellátott, gyors, tuningbarát alaplapot szeretne ASUS minőségben, annak feltétlen ajánlható a P4GE-V.

Szólj hozzá a fórumban!

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.