Szerző: mz

2000. július 27. 21:48

Jogi aggályok az USA-ban

Az FBI az Interneten folytatott szaglászása magára vonta egyes szövetségi jogi szakértők figyelmét - az USA-ban.
A képviselőház jogi bizottsága hétfőn tartja ülését, ahol megvizsgálja az FBI Carnivore e-mail felügyeleti programját, mely egy nagyteljesítményű, intelligens kereső- és gyűjtögetőrendszer, ami előtérbe hozta a személyiségi jogokat - pontosabban az azokkal kapcsolatos aggodalmakat.
A kérdés az, hogy a személyiségi jogok, és a jogi, technikai erőfeszítések egymással egyensúlyba hozhatók-e, amikor egy harmadik fél elektronikus úton információkat gyűjt és tárol a virtuális világban.
A jogi testület alkotmányi albizottsága előtt többek közt az FBI, az igazságügyi minisztérium számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlege, fogyasztói és személyiségi jogi szervezetek, amerikai civil szervezetek, biztonsági szakértők fognak megjelenni egy kihallgatáson.
A megfigyelési technológiák gyorsan változnak, az azokat szabályozó törvények viszont még valamikor a telefonos lehallgatások korában születtek. A személyiségi jogokat védelmező csoportok úgy vélik, hogy az e-mail megfigyelő rendszer nyomozás nélkül is megfigyelés alatt tarthatja a felhasználók közötti kommunikációt.
Az FBI e-mail megfigyelő rendszerével kapcsolatos aggodalmak akkor kezdtek egyre erősödni, amikor a nyomozóhivatal a telekommunikációs ipar résztvevőinek is bemutatta rendszerét. Az ipar egyes képviselői kissé zavartan fogadták a saját gépükön szövetségi ügynökök által irányított betolakodó és szaglászó program vízióját.
A terroristák, a szervezett bűnözői csoportok és a hackerek tevékenységi területe áttevődött az Internetre, a jogi szabályzásoknak pedig alkalmazkodniuk kell a megváltozott helyzethez, a nyomozó hivatalnak pedig a nyomozások során a virtuális térbe is követnie kell a keresett bűnözőket - mondta az FBI.
A FBI úgy jellemezte a Carnivore programot, mint valamilyen sebészeti eszközt. Miután a rendszert csatlakoztatják egy Internet-szolgáltatóhoz, a Carnivore minden, egy adott IP-címre érkező e-mailt ellenőriz. A leveleket átmásolja saját merevlemezére, majd lehetővé teszi a levél továbbhaladását az eredeti cél felé.
A FBI csak bírói engedéllyel alkalmazhatja a rendszert a nyomozások során. A Carnivore beállítható úgy, hogy csak szemmel kövesse a gyanús személy ki- és bemenő forgalmát, illetve az elektronikus levelek és egyéb adatok összegyűjtését is. A nyomozóhivatal saját bevallása szerint kevesebb, mint 25 nyomozás során használta a rendszert az elmúlt másfél év során.
A polgári jogi szervezetek szeretnék nyilvánossá tenni a felügyeleti rendszer részleteit. Szeretnének hozzáférni a rendszer forráskódjához, illetve egyéb technikai jellegű információkhoz. Az FBI nem lelkesedik az ötletért, szeretné, ha ellenfelei megbíznának abban, hogy nem szegi meg senki személyiségi jogait.
a címlapról