Szerző: Koi Tamás

2009. május 5. 09:31

Távoli nyomtatás mobiltelefonokról a RIM és a HP együttműködése révén

Együttműködési megállapodást kötött a Hewlett-Packard és a BlackBerry okostelefonokat gyártó Research in Motion (RIM). Az együttműködés eredményeként a kanadai cég telefonjaival akár az interneten keresztül is nyomtathatnak majd dokumentumokat a felhasználók.

[HWSW] Együttműködési megállapodást kötött a Hewlett-Packard és a BlackBerry okostelefonokat gyártó Research in Motion (RIM). Az együttműködés eredményeként a kanadai cég telefonjaival akár az interneten keresztül is nyomtathatnak majd dokumentumokat a felhasználók.

A HP és a RIM által közösen üzemeltetett cloudalapú nyomtatási rendszer, a CloudPrint mind a BlackBerry Enterprise Server felhasználók, mind pedig a BlackBerry Internet Service felhasználók számára lehetőséget kínál majd a különféle dokumentumok, fotók és weboldalak távoli kinyomtatására. A telefonok tulajdonosai a CloudPrint révén mindig a legközelebbi nyomtatóra küldhetik majd az adatokat -- a szolgáltatás a fejlesztők ígérete szerint nem kizárólag a HP nyomtatóival működik együtt, illetve a push e-mail szolgáltatáshoz hasonlóan nem igényel bonyolult beállításokat és eszközillesztők telepítését.

A RIM ezzel együtt bejelentette, hogy a HP a jövőben egy olyan felügyeleti szoftver piacra dobását is tervezi, mellyel a teljes BlackBerry-környezet egy kézben fogható össze, beleértve a BlackBerry Enterprise Server vállalati platform legújabb verzióját, mely értelemszerűen a HP összes ProLiant szerverén futtatható. A BlackBerry Enterprise Server legújabb, 5.0-s verziója egyébként éppen hétfőn jelent meg, az új változat elsősorban új adminisztrációs lehetőségekkel gazdagodott.


BlackBerry Curve: barátkoznak a HP-vel

A két cég egyelőre nem közölte, hogy a CloudPrint szolgáltatás pontosan mikor, illetve milyen konstrukcióban válhat elérhetővé a nagyközönség számára. Így azt sem tudni, hogy mennyit kell majd fizetni a távoli nyomtatásért, illetve pontosan hogyan illeszkedik majd be a CloudPrint a szolgáltatásportfólióba.

a címlapról