:

Szerző: Koi Tamás

2009. április 28. 15:43

Frissült a Firefox 3.0 és itt a Firefox 3.5 új bétája

Egy héten belül kétszer is kénytelen volt frissíteni Firefox webböngészőjét a Mozilla. A fejlesztők ezzel együtt tegnap elérhetővé tették a böngésző soron következő, 3.5-ös verziójának legújabb tesztváltozatát.

A Firefox új, 3.0.10-es verziószámot viselő változatát hat nappal az előző, 3.0.9-es verzió megjelenése után volt kénytelen kiadni a Mozilla, miután több felhasználó is jelezte, hogy az összesen 12 sérülékenységet javító új kiadás lefagy a számítógépén. A Mozilla fejlesztői szerint a lefagyásokat egy az új verzióba került javítás hibás implementálása okozza: \"Amikor megvizsgáltuk a lefagyás okát, arra jutottunk, hogy egy olyan típusú memóriatúlcsordulás okolható érte, melyhez hasonlóval a biztonsági sérülékenységek esetén találkozhatunk\" -- áll a Mozilla weboldalán tegnap közzétett biztonsági figyelmeztetésben.

A Firefox kijavított, 3.0.10-es verziója a szokás szerint automatikus frissítésként települhet a korábbi változatokat futtató számítógépekre, illetve önállóan is letölthető a Mozilla weboldaláról. Nem ez az első eset egyébként, amikor a Mozilla fejlesztői egy szoftverhibát úgy javítanak ki, hogy ezzel újabb hibát visznek a kódba. A Firefoxot 2007 végén hasonló okokból kétszer is gyors egymásutánban voltak kénytelenek frissíteni a Mozillánál.

A Mozilla a Firefox 3.0.10 megjelenésével szinte egy időben kiadta a Firefox soron következő, 3.5-ös fő verziójának újabb bétáját. A Firefox 3.5 beta 4 várhatóan az utolsó bétaváltozata lesz a korábban 3.1-es verziószám alatt futó, Shiretoko munkacímen futó böngészőnek. A szoftver fejlesztése ezzel várhatóan lassan a finishez ér, ezt követően már csak a gyakorlatilag késznek tekintett kódot tartalmazó kiadásra jelölt változatokat adják csak ki a Mozillánál.

A Firefox 3.5 fejlesztése elsősorban az új, korábbinál gyorsabb JavaScript-motorral kapcsolatos fejlesztések elhúzódásának köszönhetően tart jóval tovább a vártnál. A Mozilla október közepén adta ki a böngésző első bétáját, december közepén pedig a másodikat. A harmadik bétaváltozat megjelenését eredetileg január közepére datálták, mégis két hónap csúszással jelenhetett csak meg. Az új Firefox végleges változata az eredeti tervek szerint az első negyedévben jelent volna meg.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.