Szerző: Koi Tamás

2008. december 10. 15:36

Wi-Fi hotspot a zsebben: hordozható 3G-routerrel jelentkezett a Novatel

Akár zsebben is elférnek a Novatel Wireless új, jövőre megjelenő hordozható hálózati útválasztói, melyek több, WLAN-vezérlővel ellátott számítógép vagy noteszgép közt képesek megosztani a mobilinternetet.

[HWSW] Akár zsebben is elférnek a Novatel Wireless új, jövőre megjelenő hordozható hálózati útválasztói, melyek több, WLAN-vezérlővel ellátott számítógép vagy noteszgép közt képesek megosztani a mobilinternetet.

Az amerikai Novatel Wireless a jövő év első hónapjaiban dobja piacra új, MiFi névre keresztelt termékcsaládját, mely több, a mobilhálózatokon keresztül szolgáltatott 3G-s internetkapcsolat megosztására alkalmas eszközből áll majd. Ilyen, a vezetékes széles sávú routerekhez hasonló funkciókkal ellátott hálózati útválasztót több cég is forgalmaz (a HWSW is kipróbált már egy ilyen megoldást), a Novatel MiFi készülékei azonban kompakt méretükkel és teljes vezeték nélküli szabadságot nyújtó működésükkel kitűnnek a mezőnyből.

Novatel MiFi

A mobilnetet több számítógép közt megosztó MiFi 3G-s routernek, a termékcsalád első tagjának ugyanis még elektromos hálózatra sincs szükség a működéshez: a nagyjából kártyapakli méretű eszköznek saját áramforrása van, mely a gyártó szerint negyven óra készenléti időt és négyórányi internetezést biztosít. A Novatel MiFi mobilnet routerei több hasznos kényelmi, biztonsági és menedzsmentfunkciót nyújtanak a kis- és középvállalatok felhasználói és a céges hálózatok üzemeletetői számára, így bizonyos modellekben lesz automatikus VPN-üzemmódváltás, e-mail szinkronizálási lehetőség és távmenedzsmentet segítő felület, a gyártó emellett külső fejlesztők számára is lehetővé teszi a platformhoz való hozzáférést.

A MiFi router a Novatel állítása szerint legalább olyan könnyen használható lesz, mint a legtöbb széles sávú internetmegosztásra alkalmas megoldás -- a készülékbe elég behelyezni a SIM-kártyát, ezután gyakorlatilag azonnal elérhető az eszközhöz WLAN-on csatlakozó számítógépek számára az internet. A többnyire forgalomkorlátos mobilinternet-csomagok miatt azonban ajánlott több lépcsőben is levédeni a hozzáférési pontot -- a MiFi eszközök ehhez a szokásos módszereket (azonosító elrejtése, titkosítás) kínálják fel.

[+] Kipróbáltuk: T-Mobile web'n'walk HSDPA-router

A Novatel első MiFi eszköze valamikor a jövő év első negyedében kerülhet forgalomba -- a készülék várhatóan a nagyobb mobilszolgáltatók hálózatában és a kiskereskedelmi partnereknél egyaránt megtalálható lesz. A router árát egyelőre nem közölték, ám egyes lapértesülések szerint a zsebben is elférő hálózati eszköz nagyjából 200 dollárba fog kerülni.

a címlapról