Szerző: Bányai György

2008. november 24. 13:39

A mobilok egyharmadához képérzékelőt gyártó Aptina HD-szenzorral erősít

Az Aptina bejelentette, hogy HD-videofelvételre is alkalmas szenzora alatt jövő év januárjától már izzanak a futószalagok. Az új, mobilokba szánt érzékelő amellett, hogy kellően gyors a 720p videoállományokhoz, még 5 megapixeles fotókat is nyújt.

[HWSW] Az Aptina bejelentette, hogy HD-videofelvételre is alkalmas szenzora alatt jövő év januárjától már izzanak a futószalagok. Az új, mobilokba szánt érzékelő amellett, hogy kellően gyors a 720p videoállományokhoz, még 5 megapixeles fotókat is nyújt.

Az Aptina nevét kevesen ismerik, pedig a Micron szenzorgyártó részlege készíti minden harmadik, ma megvásárolható kamerás mobiltelefon érzékelőjét. A most bejelentett szenzor a jövő évre teheti széles körben elérhetővé a HD-videofelvételi képességeket. A MT9P013 képérzékelő 5 megapixel felbontású, mely felbontást fotó-üzemmódban ki is használhatunk.

A szenzor adatkiolvasási sebességét jól jellemzi, hogy a legmagasabb felbontásban akár 15 kép is készülhet másodpercenként, 720p videofelvétel esetén pedig akár 60 képkockára is felkúszhat a frissítés gyakorisága. Az Aptina közleménye szerint 2009 januárjában kezdődhet meg a sorozatgyártás, mely az olcsóbb, középkategóriás mobilok számára is elérhetővé teszi majd a jelenleg csak a csúcskategória mobiljainak filmkészítési kiváltságát.

Aptina HD-szenzor

A képérzékelő technikai adatai közül a fizikai méretét és a képponttávolságát már ismerjük, előbbi 1/3,2 hüvelyk, utóbbi pedig 1,75 mikron. A gyártó kiemelte, hogy a korábbi, szintén 5 megapixeles MT9P012 érzékelőhöz képest az érzékenységet is sikerült a duplájára növelni. Az Aptima még nem közölt részleteket a képérzékelő árával kapcsolatban.

a címlapról