:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 17. 15:43

Egyelőre nem kell a Google Docs-tól tartania a Microsoftnak

A Microsoft Office-nak nem a Google Docs-tól, hanem az OpenOffice-tól kell leginkább tartania -- derül ki abból a felmérésből, amelyet az amerikai ClickStream Technologies készített a különféle irodai csomagok népszerűségét vizsgálva. A Google online szolgáltatásként elérhető szövegszerkesztőjénél és táblázatkezelőjénél még a Corel WordPerfect is népszerűbb, legalábbis az Egyesült Államokban.

[HWSW] A Microsoft Office-nak nem a Google Docs-tól, hanem az OpenOffice-tól kell leginkább tartania -- derül ki abból a felmérésből, amelyet az amerikai ClickStream Technologies készített a különféle irodai csomagok népszerűségét vizsgálva. A Google online szolgáltatásként elérhető szövegszerkesztőjénél és táblázatkezelőjénél még a Corel WordPerfect is népszerűbb, legalábbis az Egyesült Államokban.

Nem vonzó a Google Docs

Az otthoni felhasználók körében toronymagasan a Microsoft Office a legnépszerűbb irodai csomag, a felmérésben résztvevő felhasználók 51 százaléka használja a Wordöt szövegszerkesztésre. A második legnépszerűbb szövegszerkesztő a Windowsba épített Notepad, OpenOffice-t csak a válaszadók 5 százaléka használ, a Google Docs-ot pedig csak 1 százalékuk. A táblázatkezelők terén is kiütéssel győz a Microsoft, a megkérdezettek 26 százaléka használta az Excelt, míg a Google Spreadsheets-et 0,3 százalékuk.

A felmérésből az is kiderül, a Google Docs-ot a legtöbben az Office kiegészítéseként használják -- a Docs-felhasználók 68 százaléka a Wordöt is használ, és vélhetően a Google segítségét csak a dokumentumok megosztásához veszi igénybe, a szerkesztéshez nem. Ezzel szemben az OpenOffice-felhasználók 74 százaléka rá se néz a Microsoft termékére.

A ClickStream Technologies által szolgáltatott adatokból az is kiderül, hogy a Word és az Excel nem csak a leggyakrabban használt szövegszerkesztő és táblázatkezelő, hanem a leghosszabb ideig is ezeket használják -- a felhasználók rendre 16 és 18 percet töltenek el bennük átlagosan, míg az OpenOffice-ban 9 percet, a Google Docs-ban mindössze 3 percet és jóval kevesebbet is kattintanak.

Jön a webes Office

Sokan vélik úgy, hogy a Microsoft Office első számú kihívója a Google Docs, azonban az eredmények azt mutatják, a redmondiaknak inkább az OpenOffice-tól kell tartaniuk. Steve Ballmer, a Microsoft első embere egyenesen primitívnek nevezte a Google szolgáltatását. A Google Documentsnek "nagyon primitív képességei vannak csupán, még egy lábjegyzetet sem lehet beszúrni a szövegszerkesztőjében" -- mondta Ballmer, aki szerint az OpenOffice és a StarOffice ma nagyobb kihívás, komolyabb ellenfél, mint a Docs vagy a Spreadsheets.

A Microsoft az október végi Professional Developers Conference-en demonstrálta az Office 14 webes képességeit. A Windows 7-tel egyszerre érkező új irodai csomag legfontosabb komponensei (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) webalkalmazás formájában is elérhetőek lesznek, az asztali szoftverekéhez megszólalásig hasonlító külsőt és közel azonos szolgáltatásokat biztosítva.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.