Szerző: Koi Tamás

2008. július 21. 17:33

Egy hónapon belül több új Eee PC-vel bővül a hazai üzletek kínálata -- hiány várható az atomos gépekből

Augusztus végéig négy új modellel egészül ki az Asus tavaly bemutatott, ám hozzánk csak idén tavasszal elért Eee PC-inek itthoni kínálata. A kis méretük ellenére viszonylag olcsó, elsősorban internetezésre alkalmas hordozható számítógépeivel kategóriateremtő gyártó, az Asustek új, flashmemóriás háttértárral és merevlemezzel ellátott, 8,9 hüvelykes és 10 hüvelykes kijelzőkkel felszerelt típusokkal bővíti a kínálatot.

[HWSW] Augusztus végéig négy új modellel egészül ki az Asus tavaly bemutatott, ám hozzánk csak idén tavasszal elért Eee PC-inek itthoni kínálata. A kis méretük ellenére viszonylag olcsó, elsősorban internetezésre alkalmas hordozható számítógépeivel kategóriateremtő gyártó, az Asustek új, flashmemóriás háttértárral és merevlemezzel ellátott, 8,9 hüvelykes és 10 hüvelykes kijelzőkkel felszerelt típusokkal bővíti a kínálatot.

A már kapható modellek forgalmazása ezzel együtt nem szűnik meg, az Eee PC 701 és 900 modellcsalád továbbra is a boltok polcain marad -- tudta meg lapunk Banga Zsuzsannától, az Asus Magyarország Kft. marketingesétől. Aki viszont Atom processzoros gépet akar magának, jobb lesz, ha már most lefoglal az első szállítmányokból, ezekből a konfigurációkból ugyanis minden valószínűség szerint átmeneti hiány várható -- bár ezt az információt a képviselet nem erősítette meg lapunknak.

Aki elég gyors, Atomot kap

Azok számára, akik rendszeresen, mindenhová magukkal hordanák Eee PC-jüket, elsősorban az alacsony áramfelvételű, 1,6 GHz-en ketyegő Atom processzorral és 20 gigabájtos SSD-vel felszerelt Eee PC 901-es modellt ajánlja a gyártó. A gépcsalád Magyarországon forgalomba kerülő változatába 1 gigabájtnyi memóriát építenek, a 802.11g kompatibilis Wi-Fi mellett ellátják Bluetooth kommunikációs modullal is, valamint webkamerát is szerelnek a 8,9 hüvelykes TFT-t rejtő kijelzőkeretbe. A mindössze 1,1 kilogrammos hordozható számítógép a már ismert, honosított kezelőfelülettel ellátott Linuxszal kerül forgalomba.

Az Eee PC 901-gyel egy időben, két héten belül forgalomba kerül a nagyobb, 10 hüvelykes, WSVGA (1280x600 pixeles) felbontású kijelzővel ellátott Eee PC 1000H, mely szintén Atom processzort, 1 gigabájt memóriát, ám SSD helyett egy 80 gigabájtos HDD-t kap majd. Erre a gépre már nem Linuxot telepítenek az Asusnál - az Eee PC 1000H Windows XP-vel előtelepítve érkezik. A legnagyobb Eee PC esetében a nagyobb képfelületért és a kényelmesebb billentyűzetért cserébe megnövekedett súllyal kell számolni: a konfiguráció tömege azonban még így is csak 1,45 kilogramm lesz, hordozása tehát még így sem okozhat problémát hosszabb távon sem.

Eee PC 904
Eee PC 904

Bő egy hónap múlva -- augusztus második felében -- további két új Eee PC típus érkezik a magyar boltokba: a 10 hüvelykes kijelzővel ellátott Eee PC 1000 házát kapja az Eee PC 901-es kijelzőjével ellátott Eee PC 904HD, melyben az első típusokkal érkezett, 900 MHz-es Celeron processzor lapul -- így az akkumulátoros üzemidő az Atom processzoros verziókhoz képest valamelyest csökkenhet -- a szélesebb háznak köszönhetően azonban nagyobb, használhatóbb billentyűzete is lesz a készüléknek. Az Eee PC 904HD 80 gigabájtos merevlemezére Windows XP-t telepítenek a gyárban, ebből a típusból már hiányzik a Bluetooth-modul és 1,3 helyett 0,3 megapixeles webkamerát építenek csak az 1,36 kilogrammos gépbe.

Átmeneti megoldások

A fenti konfigurációval együtt kerül forgalomba az Eee PC 1000H Celeron processzoros verziója -- az Eee PC 1000HD a processzor típusát leszámítva minden más paraméterét tekintve megegyezik az Atom processzoros variánssal. Az Asus Magyarország illetékese nem kívánt reagálni a HWSW felvetésére, mely szerint a HD-vel jelzett modellek valójában átmeneti megoldásként, a gyártókapacitás lekötése végett kerülnek forgalomba addig, amíg az Intel nagyobb volumenben nem kezdi szállítani az energiatakarékos Atom CPU-kat az Eee PC-k számára.

Ezeket a processzorokat az Asus mellett több más gyártó, így egyebek mellett az MSI, vagy az Acer közt osztja fel az Intel. Utóbbi az egyik legnagyobb piaci szereplőként -- és az Intel szoros partnereként -- idén több mint hatmillió Atom processzoros Aspire One netbook leszállítását tervezi, így a készletek jelentős részét felszippanthatja riválisai elől.

Az Asus magyarországi képviseletének illetékese egyelőre nem árulta el, hogy az újonnan piacra kerülő Eee PC konfigurációk mennyibe fognak kerülni hazánkban.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.