Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 21. 09:05

Jön az előfizetési díjért használható Microsoft Office, és a hirdetésekkel támogatott ingyenes Works

A Microsoft megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint egy előfizetéses konstrukcióban hozzáférhető Office-változaton dolgozna. Az egyelőre Albany kódnéven fejlesztett szoftver nem csak irodai programokat tartalmaz, hanem olyan komponenseket, amelyek a Microsoft szerint megkönnyítik az elkészült dokumentumok tárolását, megosztását. Közben pár országban megjelent az ingyenes, hirdetéseket megjelenítő Works SE.

[HWSW] A Microsoft megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint egy előfizetéses konstrukcióban hozzáférhető Office-változaton dolgozna. Az egyelőre Albany kódnéven fejlesztett szoftver nem csak irodai programokat tartalmaz, hanem olyan komponenseket, amelyek a Microsoft szerint megkönnyítik az elkészült dokumentumok tárolását, megosztását. Közben pár országban megjelent az ingyenes, hirdetéseket megjelenítő Works SE.

Előfizetéses Office

Bryson Gordon termékmenedzser szerint az Albany nem csupán néhány összeválogatott alkalmazás, amelyekkel a Microsoft kivédheti az ingyenes webes szoftverek (pl. Google Apps) támadását, hanem egy komplett otthoni programcsomag. Az Albanyban olyan termékek kaptak helyet, amelyek a fogyasztók visszajelzései alapján nélkülözhetetlenek a számítógép használatához. A redmondi cég nemrégiben kezdte meg az Albany zárt bétatesztjét, ami szigorúan "zárt ajtók" mögött zajlik, a bétaprogramba meghívott felhasználók mindegyikének titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia.

A csomag része az Office 2007 otthoni felhasználásra szánt Home and Student változata, amely a Wordöt, az Excelt és a PowerPointot tartalmazza. Emellett benne foglaltatik a OneCare Live biztonsági szoftver, a Windows Live e-mailkliens, a Live Messenger üzenetkülső, és a Live Photo Gallery képszerkesztő. Az Albany emellett tartalmaz egy konnektort az Office Live Workspace szolgáltatáshoz, így a felhasználók úgy tudják webes tárhelyre feltölteni és másokkal megosztani a dokumentumaikat, hogy el sem kell hagyniuk az Office-alkalmazásokat.

Bár ezeket a szoftvereket ma is meg lehet vásárolni, az Albany egyben tartalmazza őket, egyszerre települnek és az árazásuk is egységes, előfizetési díjért cserébe lehet őket használni. A kezdő felhasználók kedvéért az Albanyban számos demó és tájékoztató is került, hogy megkönnyítse a számítógéppel ismerkedők dolgát.

Az Albany még az év vége előtt meg fog jelenni, a végleges változatot a bétaprogramban beérkező visszajelzések alapján alakítják ki. Az árazás sem eldöntött még, egyelőre csak annyit tudni, hogy a szoftvercsomagot előfizetéses konstrukcióban lehet majd használni, de hogy pontosan mennyiért, azt egyelőre nem tudni. Aki előfizet az Albanyra, az Office-ból mindig a legújabb változatot használhatja, mint ahogy a OneCare-ből is.

Hirdetésekkel támogatott szoftverek

A Microsoft közben csendben megkezdte a Works otthoni szoftvercsomag hirdetésekkel támogatott, ingyenes verziójának terjesztését. A Works SE (Sponsored Edition) egyelőre csak az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Lengyelország és Nagy-Britannia egyes PC-gyártóinál érhető el, a Microsoft egyelőre a fogadtatását teszteli.

Pletyk'k szerint a Microsoft annak a lehetőségét is vizsgálja, vagy legalábbis vizsgálta, hogy egy hirdetéseket megjelenítő ingyenes Windows-változattal rukkoljon elő. Egy belsős tanulmány szerint az asztali Windowsok felhasználónként évi átlagban 9 dolláros nyereséget hoznak a cégnek, ezt pedig hirdetési bevételekkel nem nehéz elérni, vagy akár túl is szárnyalni. A legnagyobb problémát a felhasználói felület áttervezésének kényszere jelentené, a hirdetéseknek úgy kellene megjelennie a Windowsban, hogy ne zavarják a felhasználót.

a címlapról