Szerző: Ady Krisztián

2008. április 15. 10:23

A tömörítetlen videotárolásra is saját formátumot kínálna az Adobe

Az Adobe Systems az állóképek mellett a videorögzítés világát is megreformálná, a Las Vegas-i National Association of Broadcasters Show 2008 (NAB) rendezvényen bejelentette, hogy a DNG tömörítetlen, úgynevezett RAW formátum mintájára elkészítené a mozgóképes változatot, a CinemaDNG-t is.

[HWSW] Az Adobe Systems az állóképek mellett a videorögzítés világát is megreformálná, a Las Vegas-i National Association of Broadcasters Show 2008 (NAB) rendezvényen bejelentette, hogy a DNG tömörítetlen, úgynevezett RAW formátum mintájára elkészítené a mozgóképes változatot, a CinemaDNG-t is.

A más vállalatokkal közösen fejlesztett CinemaDNG a mozgóképek világába hozná el a RAW formátum előnyeit, nyers, tömörítetlen, de jól kezelhető formában tárolva a képérzékelőből származó adatokat. Az újonnan fejlesztendő specifikáció jobb képminőséghez és nagyobb szabadsághoz vezethetne. A specifikáció még idén elkészülhetne, szabványosítása pedig gyorsíthatná a bevezetési ütemet, a formátum szélesebb körű terjedését.

Az új formátum első körben a professzionális szegmenst hódíthatná meg, a filmgyárakat célozzák, de később a CinemaDNG szélesebb körben, félprofi és középkategóriás kamerákban is használható lehetne. Az Adobe szerint a formátum a filmek archiválását is lehetővé tenné, melyből később olyan filmváltozat készíthető, amilyet a rendező éppen elképzelt. A formátumot a vállalat szoftverei, az After Effects és a Premiere Pro is támogatják majd.

Az NAB 2008 rendezvényen a CinemaDNG mellett egy másik technológiai előzetest is bemutat az Adobe, mely a videoanyagok hangsávjáról képes rögtön, az importálás-szerkesztés alatt szöveges átiratot készíteni. A szöveges anyagban ezt követően rögtön kereshetünk is, a még vágatlan videó egy adott szegmensére ugorhatunk. A szerkesztést követően a szöveges leirat is exportálható a videóval együtt. Az Adobe a technológiát a Soundbooth és Premiere Pro szoftvereivel demózza a rendezvényen.

a címlapról