Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 27. 08:28

Szép eredményeket ért el az Oracle, a piac mégis óvatos

Bár ötödével nőtt a bevétel és harmadával a nyereség az Oracle legutóbbi negyedévében, a befektetők továbbra sincsenek meggyőződve arról, hogy a vállalat teljesítménye független tudna maradni az amerikai gazdaságot sújtó visszaeséstől. A szép eredmények ellenére a papírok a bejelentést követően több mint 8 százalékot vesztettek az értékükből.

[HWSW] Bár ötödével nőtt a bevétel és harmadával a nyereség az Oracle legutóbbi negyedévében, a befektetők továbbra sincsenek meggyőződve arról, hogy a vállalat teljesítménye független tudna maradni az amerikai gazdaságot sújtó visszaeséstől. A szép eredmények ellenére a papírok a bejelentést követően több mint 8 százalékot vesztettek az értékükből.

A február 29-én véget ért negyedévben az Oracle bevétele 21 százalékkal 5,3 milliárd dollárra emelkedett, miközben a nettó nyereség 30 százalékkal 1,3 milliárd dollárra szárnyalt. A profit megfelelt az elemzői várakozásoknak, azonban a bevétel elmaradt a pénzügyi elemzők prognózisától. A közzétett előrejelzés egybeesett a Wall Street számításaival, A jelenleg is tartó negyedévben az Oracle 19-23 százalékos nyereségnövekedésre számít, a bevétel 15-19 százalékos bővülése mellett.

A szoftverárbevétel 21 százalékkal 4,2 milliárd dollárra nőtt a negyedév során, az új licenceladások azonban "mindössze" 16 százalékkal emelkedtek, amely meglepte az elemzőket és a befektetőket egyaránt -- ez ugyanis az Oracle által prognosztizált tartomány alját jelentette. Az adatbázis- és köztesszoftver-eladásból származó új licencbevétel 20 százalékkal emelkedett, miközben az üzleti alkalmazások forgalma mindössze 7 százalékkal bővült -- elemzők szerint ez egyértelműen annak a jelen, hogy a vállalatok világszerte óvatosan költenek. Az Oracle szolgáltatásokból származó forgalma 21 százalékkal 1,1 milliárd dollárra emelkedett.

Az elmúlt évek során az Oracle számos olyan vállalatot vásárolt fel, amelyek különféle iparági vertikumok (pl. gyártás, kereskedelem, távközlés) számára kínálnak testreszabott megoldásokat. Ennek köszönhetően a cég bevételének mindössze 13 százaléka származik az USA-ban válság sújtotta pénzügyi szektorból, amely a globális vállalatok 20 százalékos átlagánál kevesebb -- jegyzi meg a Goldman Sachs.

a címlapról