Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 26. 10:32

Bemutatta új mainframe számítógépét az IBM

A korábbinál lényegesen nagyobb teljesítményű és energiahatékonyabb mainframe-et jelentett be az IBM. Az öt éven át, 1,5 milliárd dollárból fejlesztett System z10 konfigurációk mától rendelhetők, az árak 1 millió dollár környékéről indulnak. Ezzel párhuzamosan az IBM frissítette mainframe operációs rendszerét, a z/OS-t is, az 1.10-es változat az ígéret szerint ősszel érkezik.

[HWSW] A korábbinál lényegesen nagyobb teljesítményű és energiahatékonyabb mainframe-et jelentett be az IBM. Az öt éven át, 1,5 milliárd dollárból fejlesztett System z10 konfigurációk mától rendelhetők, az árak 1 millió dollár környékéről indulnak. Ezzel párhuzamosan az IBM frissítette mainframe operációs rendszerét, a z/OS-t is, az 1.10-es változat az ígéret szerint ősszel érkezik.

A megbízhatóság és rendelkezésre állás etalonjának tekintett mainframe-ek legnagyobb felhasználói a pénzügyi szolgáltatók, tőzsdék, nagyvállalatok, kormányzati szervek, na meg a hadseregek. A 2005 óta most először felfrissített IBM System z termékvonal legújabb tagja számos újdonságot hoz. A legfontosabb, hogy a z10 már 64 datab nágymagos processzort tartalmaz, míg elődje, a z9 54 darab kétmagos chipre épült. Az IBM azt állítja, a z10 mainframe teljesítménye 1500 x86-os szerveréhez mérhető, ugyanakkor azoknál 85 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt és jóval kevesebb helyet is foglal el.

Az utóbbi időben számos elemző azon véleményének adott hangot, hogy a mainframe-ek napjai meg vannak számlálva, a számok azonban rájuk cáfolnak. A mainframe-ek kezére játszik az utóbbi idők két legfontosabb trendje az adatközpontokban, a konszolidáció és a virtualizácó, amelyek célja, hogy a cégek a lehető legkevesebb szervert vegyék igénybe, és azokat a leghatékonyabban használják ki. A mainframe-ek feltámadásának egyik jele, hogy ma már akár Linuxot (pl. SUSE), vagy Solarist is futtathatunk rajtuk, így alkalmazások széles körét bízhatjuk rájuk.

IBM System z10

Az IBM a legutóbbi hét negyedévből öt esetben növelni tudta mainframe-forgalmát, a legutóbbiban az eladások csak azért bicsaklottak meg, mert a vevők a most bejelentett z10 érkezésére vártak. Bár a Nagy Kék forgalmának csak 3 százalékát teszik ki a mainframe-eladások, becslések szerint a hozzájuk kapcsolódó, illetve rajtuk megvalósított szolgáltatások adják a profit felét.

"Ha különösen nagy mennyiségű tranzakciót szeretnél futtatni nagy adatbázisokkal a lehető legnagyobb biztonságú környezetben, a mainframe neked való" -- mondta a David Gelardi, az IBM hardverrészlegének ipari megoldásokkal foglalkozó vezetője. "Igen, ez egy drága gép, ez nem kérdéses, de sokat nyújt az áráért."

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.