:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 7. 09:27

A HP leváltja belépőszintű lemezes tárolóját

Új belépőszintű tárolókat jelentett be tegnap a HP, a StorageWorks Modular Smart Array (MSA2000) család a már 2001 óta létező és igen népszerű MSA1000 helyét veszi át a cég kínálatában. Az MSA2000 egy belépőszintű, könnyen kezelhető tárolótömb, amelyet kis- és középvállalatoknak ajánl a HP, de a cég szerint akár nagyvállalatok is sikeresen használhatják például fiókirodákban, telephelyeken.

[HWSW] Új belépőszintű tárolókat jelentett be tegnap a HP, a StorageWorks Modular Smart Array (MSA2000) család a már 2001 óta létező és igen népszerű MSA1000 helyét veszi át a cég kínálatában. Az MSA2000 egy belépőszintű, könnyen kezelhető tárolótömb, amelyet kis- és középvállalatoknak ajánl a HP, de a cég szerint akár nagyvállalatok is sikeresen használhatják például fiókirodákban, telephelyeken.

Az MSA2000 tömbök 1 Gbps iSCSI és 4 Gbps Fibre Channel kivitelben egyaránt hozzáférhetők lesznek, a tárolókban legfeljebb 48 darab 3,5 hüvelykes SAS vagy SATA meghajtó teljesíthet szolgálatot, a maximális kapacitást 36 terabájtban limitálva. Egy tömbön belül akár keverhetők is a nagy teljesítményt biztosító, percenként 15 ezret pörgő SAS diszkek, és az alacsony áron nagy kapacitást nyújtó SATA lemezek, így aztán a vásárlók teljesen az igényeikhez és a pénztárcájukhoz igazíthatják a konfigurációkat.

A nagyobb megbízhatóság és rendelkezésre állás érdekében az MSA2000 redundáns tápokkal, két kontrollerrel és redundáns, hibatűrő hardverrel is rendelhető, és olyan, pár éve még csak a nagyvállalati megoldásokban található funkciókkal rendelkezik mint a pillanatfelvétel (snapshot), vagy a klónozás. Az MSA2000 felügyelete egy webes felületről történhet, amely a ProLiantet kezelő adminisztrátorok számára már ismerős lehet. A menedzsment-szoftver teljesen integrálható a HP BladeSystem konzoljába is, így a rendszergazdák egy felületről kezelhetik a szervereket és a tárolókat.

A HP az IDC jelentésére hivatkozva azt állítja, a belépőszintű lemezes tárolók 2,8 milliárd dolláros piacán 21 százalékos részesedéssel az első helyen állt 2006-ban, megelőzve a 15 százalékos Dellt, a 9 százalékos IBM-et, illetve az 5 százalékos Sunt. Ebben a szegmensben az EMC, a Hitachi Data Systems és a NetApp szinte egyáltalán nem rúg labdába, a piaci részesedésük az 1 százalékot sem érte el.

Az iSCSI kivitelű StorageWorks MSA2000i induló ára 5 ezer dollár, azonban ebben még nincsenek benne a diszkek, a Fibre Channel-változatért 8500 dollárt kérnek meghajtók nélkül. A szállítások márciustól kezdődnek, de az összes változat csak májustól lesz hozzáférhető -- tudtuk meg Nagy Barnabástól, a HP tárolóeszközökért felelős hazai vezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy ekkorra egy blade kivitelű változat is várható, valamint egy 2,5" lemezeket fogadó verzió is érkezik.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.