Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 28. 09:36

Csak a harmadik negyedévben érkezik az SQL Server 2008

A Microsoft a harmadik negyedévre halasztotta az SQL Server 2008 végleges változatának kiadását, a február 27-én esedékes Los Angeles-i premieren csak egy feature complete, vagyis a végleges verzió összes szolgáltatásával rendelkező előzetessel (CTP) szolgál majd, amelyet a második negyedévben követ a megjelenésre szánt verzió változat (RC), az ősszel pedig a végleges termék. Az eddig kiadott előzeteseket több mint 100 ezerszer töltötték le.

[HWSW] A Microsoft a harmadik negyedévre halasztotta az SQL Server 2008 végleges változatának kiadását, a február 27-én esedékes Los Angeles-i premieren csak egy "feature complete", vagyis a végleges verzió összes szolgáltatásával rendelkező előzetessel (CTP) szolgál majd, amelyet a második negyedévben követ a megjelenésre szánt verzió változat (RC), az ősszel pedig a végleges termék. Az eddig kiadott előzeteseket több mint 100 ezerszer töltötték le.

Francois Ajenstat, az SQL Server 2008 marketingjéért felelős vezető blogbejegyzésében a szokásos magyarázattal szolgál: a lehető legjobb minőségű terméket szeretnék kiadni, azonban a tesztelés időt vesz igénybe. "Ez azonban semmilyen nódon nem érinti a február 27-i bejelentéssel kapcsolatos terveket, mindenkit örömmel látunk Los Angelesben, vagy a világ más részein tartandó eseményeken" -- írja Ajenstat.

Mi újdonság?

Az SQL Server 2008 legfontosabb újdonságai a megbízhatóságot, a biztonságot, a teljesítményt, valamint a fejlesztések leegyszerűsítését érintik. A szoftver ennek jegyében többek között tartalmaz transzparens failovert, transzparens adattitkosítást külső kulcskezeléssel, erőforrások (CPU) menet közbeni hozzáadását, adattömörítést, az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítése terén a legnagyobb előrelépést pedig talán a LINQ (Language Integrated Query) és az ADO.Net entitások támogatása jelenti.

Microsoft SQL Server 2008

A mai trendeknek megfelelően az SQL Server 2008-cal lényegében bármilyen adatok tárolhatók, legyen szó akár dokumentumokról, XML állományokról, vagy akár egész fájlokról. További fontos fejlesztés, hogy az SQL Server 2008-at felkészítették földrajzi adatok és vektorok tárolására is, amely kimondottan előnyös olyan szolgáltatások fejlesztésekor, amelyek valamilyen módon földrajzi adatokra vagy helyszínekre támaszkodnak -- gondoljunk csak azokra a mobilszolgáltatásokra, amelyek helyünktől függően meg tudják mondani, hol a legközelebbi bankautomata.

Az SQL Server 2008 üzleti intelligencia és jelentéskészítési funkciókkal is bővült, a Microsoft szerint az adatbázist úgy alakították ki hogy nagyszerű adattárház-platform legyen, a Microsoft által felvásárolt kanadai Dundas Data technológiái segítségével pedig komoly adatvizualizációs képességeket vonultat fel az SQL Server Reporting Servicesben.

Semmiség...

A Microsoft február 27-én Los Angelesben indítja útjára új alkalmazás-platformját, amely a Windows Server 2008-ból, az SQL Server 2008-ból, valamint a Visual Studio 2008-ból áll. A Visual Studio 2008 végleges változata már novemberben elkészült és azóta elérhető a vállalati partnerek számára, a Windows Server 2008 végleges változatát a bejelentés idejére ígéri a Microsoft. Az SQL Server 2008 pár hónapos késése egyébként szinte semmi az SQL Server 2005 kálváriájához képest, amely közel két évvel az eredetileg tervezett dátum után készült el.

a címlapról