Szerző: Bányai György

2007. december 11. 10:49

30 gigabájtos merevlemezzel szerelt Eee PC vetélytárs az Everextől

Az Everex nyíltan az ASUS Eee PC vetélytársának szánja az azonos árkategóriájú, ám SSD helyett 30 gigabájt kapacitású merevlemezzel szállított parányi Cloudbook noteszgépét. A számítási teljesítmény a csúcstartókkal ugyan nem említhető egy lapon, de egy UMPC, vagy akár az Eee PC sebességével nyugodt szívvel összevethető.

[HWSW] Az Everex nyíltan az ASUS Eee PC vetélytársának szánja az azonos árkategóriájú, ám SSD helyett 30 gigabájt kapacitású merevlemezzel szállított parányi Cloudbook noteszgépét. A számítási teljesítmény a csúcstartókkal ugyan nem említhető egy lapon, de egy UMPC, vagy akár az Eee PC sebességével nyugodt szívvel összevethető.

A VIA referencia platformra épülő, 7 hüvelykes kijelzővel szerelt, a Google gOS Linux disztribúcióval felvértezett masina kétféle kiszerelésben lesz megvásárolható jövő év januárjában, miután a gyártó bemutatja a CES-en Las Vegasban. A "normál" (január 7-étől) és a fejlesztői változat (2008. első napjától) egymástól abban különbözik, hogy a fejlesztői változat érintésérzékeny kijelzőt kap, illetve a Google gOS Linux disztribúciójának forráskódját is mellékelik a merevlemezen a hozzá kapcsolódó segédprogramokkal együtt.

Az Everex gépének alapja a VIA C7 ULV processzora amely 1,2 gigahertzen üzemel, az operációs rendszer és az alkalmazások pedig egy 30 gigabájtos, vélhetően 1,8 hüvelyk méretű merevlemezről töltődnek be az alapesetben 512 megabájt operatív tárba. A 7 hüvelykes, 800x480 képpont felbontású kijelző felett egy 1,2 megapixeles webkamera is helyet kapott. Vezetékes és vezeték nélküli hálózati csatoló egyaránt része a gépnek, amelyet két USB 2.0 kapu és egy SD/MMC kártyaolvasó egészít ki.

Everex Cloudbook

A külső megjelenítőre kapcsolhatóság a DVI kimenetnek és az ehhez kapcsolható HDMI- és egyéb konvertereknek köszönhetően széles körben valósítható meg. A standard változat árcéduláján 400 dollár lesz olvasható, a fejlesztőknek szánt kiadás áráról még nincsenek hivatalos információk.

a címlapról