Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 31. 13:40

Az OpenDocument Foundation inkább a W3C-féle Compound Document Formatot támogatja

Az öt évvel ezelőtt létrehozott, az OpenDocument Format nyílt dokumentumfomátumot népszerűsítő tömörülés, az OpenDocument Foundation alelnöke, Sam Hiser blogbejegyzésében váratlan kijelentést tett: szerinte a W3C-féle Compound Document Format sokkal életképesebb az ODF-nél, és a szervezet a jövőben ezt fogja támogatni.

[HWSW] Az öt évvel ezelőtt létrehozott, az OpenDocument Format nyílt dokumentumfomátumot népszerűsítő tömörülés, az OpenDocument Foundation alelnöke, Sam Hiser blogbejegyzésében váratlan kijelentést tett: szerinte a W3C-féle Compound Document Format sokkal életképesebb az ODF-nél, és a szervezet a jövőben ezt fogja támogatni.

Az ODF nem igazodik a piaci igényekhez?

Az indoklás többrétű. A CDF mellett érvelők szerint az ODF lényegében az OpenOffice.org dokumentumformátumainak implementációjából született, teljesen elrugaszkodva a piaci igényektől és realitásoktól. "Szerintünk ha valaki figyelmen kívül hagyja azt a mintegy félmilliárd [Office-t futtató] gépet, az nem oldja meg senki baját" -- érvel Hiser. A CDF-pártiak emellett kiemelik, hogy a CDF-et kezdetektől fogva úgy fejlesztik, hogy a dokumentumok ne csak PC-ken, hanem lényegében bármilyen készüléken egyformán olvashatók legyenek, ideeértve többek között a mobiltelefonokat is.

Hiser emellett azt is állítja, hogy az OpenDocument támogatói -- köztük az IBM, a Novell, vagy a Sun -- arra használják fel a nyílt dokumentumformátumot, hogy az OpenOffice.org, illetve a StarOffice szekerét tolják a Microsoft Office elleni harcban. "Mi az OpenDocument Foundationnél elégedetlenek vagyunk azzal az iránnyal, amelyet az ODF fejlesztése az idén vett. Szerintünk az ODF nem az a nyílt formátum [...], aminek eredetileg szánták" -- írja Hiser.

Nem a formátum, az alkalmazás számít

Hiser azzal vádolja a Sunt, hogy a Microsofttal két éve kötött megállapodás alapján elsősorban azzal foglalkozik, hogy a StarOffice és az OpenOffice.org mint alkalmazás kompatibilis legyen a Microsoft Office Open XML fájlokkal, és közben elgáncsol minden olyan kezdeményezést, amely közelítené egymáshoz az ODF-et és az OOXML-t. "A Sun sose gondolta, hogy a formátum fontosabb, mint az alkalmazás" -- írja Hiser. "A Sun mindig az azt állította, hogy a Microsoft-formátumokkal való kompatibilitás nem az ODF területe."

A CDF melletti elköteleződés egyben azt is jelenti, hogy az OpenDocument Foundation megváltoztatja nevét és egy új szervezetté alakul, bár ennek részletei még nem tisztázottak. A kérdés az, vajon az OpenDocument Foundation mire jut, a vállalatok ugyanis úgy tűnik, az ODF mellett maradnak, legalábbis a Sun és az IBM képviselőinek nyilatkozata alapján. A nevető harmadik a Microsoft, a ODF-közösségen belüli ellentétet a redmondiak remekül kihasználhatják, hogy saját OOXML formátumukat népszerűsítsék.

Jason Matusow, a Microsoft szabványokért felelős vezetője saját blogjában úgy vélekedett, az ODF körüli mizéria annak a bizonyítéka, hogy a piacon valójában nem a fájlformátumok, hanem maguk az irodai alkalmazások csapnak össze. Matusow arra is rámutatott, most is számtalan fájlformátum van használatban különféle felhasználási területeken, és valószínűtlen, hogy a jövőben ezeket egyetlen, mindenek felett álló formátum le tudná váltani.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.