Szerző: Bányai György

2007. augusztus 30. 14:14

A Google Web Toolkit nem béta többé

A Google Web Toolkit már teljes értékű szoftver, neve mögött a tesztfázisra utaló beta szót felváltotta a hivatalos 1.4-es kezdő verziószám.

[HWSW] A Google Web Toolkit már teljes értékű szoftver, neve mögött a tesztfázisra utaló beta szót felváltotta a hivatalos 1.4-es kezdő verziószám.

A Google Web Toolkit segítségével az eddiginél sokkal könnyebben készíthetők AJAX-alkalmazások. Az AJAX-szal (Asynchronous JavaScript and XML) olyan webalkalmazások hozhatók létre, amelyek a szerverrel történő adatcserét a háttérben, a felhasználó számára "láthatatlanul" bonyolítják, ezáltal olyan érzést nyújtanak, mintha csak a felhasználó gépén futnának. AJAX-ban készült többek között a Google Mail, a Google Maps és a Flickr is. Az AJAX-alkalmazások fejlesztése azonban rendkívül bonyolult, mivel a programozóknak "kézzel" kell megírniuk a JavaScript-kódokat.

A Google Web Toolkittel egyszerűen készíthetők olyan alkalmazások, amelyek minden böngészőben megfelelően futnak. Korábban a fejlesztőknek kézzel kellett finomghangolniuk a JavaScripteket a különféle böngészőkhöz, most a Google Web Toolkit elvégzi a Java forráskód átfordítását JavaSciptbe, amelyet a fejlesztők bármilyen weboldalba beágyazhatnak. "Ahelyett, hogy JavaScript-guruvá válnának és a böngészők szeszélyeivel küzdenek, a fejlesztők a GWT-vel hatékonyan programozhatnak és debuggolhatnak Java alkalmazásokat" -- írják a GWT készítői.

"Az AJAX nagyon nehéz" -- mondta egy éve Bruce Johnson, a Google Web Toolkit vezető fejlesztője. "Ha már próbáltátok, tudjátok. Töltsétek le a Google Web Toolkitet és soha többé nem kell aggódnotok." Johnson fejlesztőtársával, Dan Petersonnal jelentette be a hivatalos 1.4-es változatot (jelenleg 1.4.60 a legfrissebb változat) e hét keddjén azzal a kijelentéssel, hogy a számítógépre a megszokott módon telepítendő alkalmazások fejlesztése már a múlté, a jövő a webes alkalmazásoké, amelyeket a böngészőn keresztül kell eljuttatni a felhasználókhoz.

A végleges GWT erős optimalizáción esett át, a segítségével létrehozott alkalmazások 30 százalékkal kevesebb kódot tartalmaznak, mint az előző változatokkal fordítottak, ennek következményeképp legalább 20 százalékkal, de esetenként akár 50 százalékkal is gyorsabban futhatnak.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.