:

Szerző: Ady Krisztián

2007. július 31. 10:13

Süllyedő hajóra hasonlít a memóriapiac

Az iSuppli legújabb, 2007 második negyedéves számai drámai visszaesést mutatnak a memóriapiacon, a rohamosan eső átlagos eladási árnak köszönhetően a bevételek is hihetetlen mértékben zuhantak. A negyedévet egyedül egy kis gyártónak, az Etron Technologynak sikerült átvészelnie, aki az előző negyedévhez képest növelte is bevételeit, illetve a Samsungnak, akinek a legnagyobb gyártók közül a legkisebb visszaesést kellett elkönyvelnie.

[HWSW] Az iSuppli legújabb, 2007 második negyedéves számai drámai visszaesést mutatnak a memóriapiacon, a rohamosan eső átlagos eladási árnak köszönhetően a bevételek is hihetetlen mértékben zuhantak. A negyedévet egyedül egy kis gyártónak, az Etron Technologynak sikerült átvészelnie, aki az előző negyedévhez képest növelte is bevételeit, illetve a Samsungnak, akinek a legnagyobb gyártók közül a legkisebb visszaesést kellett elkönyvelnie.

A második negyedév során a globális DRAM-bevételek drámai mértékben, 24,1 százalékkal csökkentek. Az első negyedéves, 9,65 milliárd dolláros piac mindössze 7,33 milliárd dollárosra zsugorodott. A Samsung Electronics 16,7 százalékos, a Micron Technology 15,7 százalékos bevételcsökkenést regisztrált, mely a nagyobb mennyiségű gyártás ellenére következett be, az áttagos DRAM eladási ár ugyanis 39 százalékkal csökkent a negyedév során, egyetlen százalékkal kevesebbel, mint azt előre jósolták.

A memóriapiac gyenge eredményeiért elsősorban a túlkínálat a felelős. A megabites modulok szállításai három százalékponttal haladták meg az iSuppli korábbi becslésében szereplő 20 százalékos értéket, ezzel is mutatva, hogy a túlkínálat komolyabb, mint várták -- végeredményben ez vezet az árak, átlagos eladási árszint csökkenéséhez.

A piacvezető Samsung mindezek ellenére tovább növelte előnyét a versenytársaival szemben. A vállalat a globális DRAM-piac 28,4 százalékos szeletével rendelkezett a második negyedévben, 2,5 százalékkal többel, mint egy negyedévvel korábban. A piaci részesedés növelése ellenére bevételei 419,2 millió dollárral csökkentek az első negyedéves 2,08 milliárd dollárhoz képest. A második Hynix 20,7 százalékos részesedéssel rendelkezik a DRAM-piacon. Az első 5 gyártó -- a Samsung, a Hynix, a Qimonda, az Elpida és a Micron -- az év második felére stabilizálódást vár, elsősorban a szezonálisan magasabb keresletnek, illetve a visszafogott gyártásnak, mesterségesen előidézett hiánynak köszönhetően.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.