:

Szerző: Ady Krisztián

2007. július 19. 11:21

Csak a hatóságok juthatnak jogszerűen a fájlcserélő internetezők adataihoz

Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága védi az internetelőfizetők adatait: legfrissebb döntése szerint az internetszolgáltatóknak nem kell átadniuk a kért személyes adatokat, amennyiben azokat különböző szervezetek kérik ki állománycsere miatt. Az ítéletet a spanyol Promusicae szerzői jogvédő szervezet és a Telefonica telekommunikációs szolgáltató perében hozták, utóbbi ugyanis megtagadta, hogy átadja a szervezet részére az adatokat.

[HWSW] Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága védi az internetelőfizetők adatait: legfrissebb döntése szerint az internetszolgáltatóknak nem kell átadniuk a kért személyes adatokat, amennyiben azokat különböző szervezetek kérik ki állománycsere miatt. Az ítéletet a spanyol Promusicae szerzői jogvédő szervezet és a Telefonica telekommunikációs szolgáltató perében hozták, utóbbi ugyanis megtagadta, hogy átadja a szervezet részére az adatokat.

A civil megkeresés más eset

A Promusicae azonosítani szerette volna azokat az előfizetőket, melyeket a Kazaa állománycserélő szoftver használatával gyanúsítanak, ehhez pedig adatokat követelt az internetszolgáltatótól. A Telefonica megtagadta ezt, mondván, a civil szervezet nem hatóság, így nem kell számára a felhasználók azonosítására alkalmas, személyes adatokat átadnia -- megkülönöztetve ezzel az esetet például egy rendőrségi, bűncselekménnyel kapcsolatos megkereséstől. Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága egyetértett az internetszolgáltató álláspontjával.

Az állománycsere egyre többször szerepel bírósági perekben, egyik-másik esetben pedig igen érdekes ítéletek születnek. A brüsszeli Elsőfokú Bíróság a Belga Írók, Zeneszerzők és Kiadók Szövetsége (SABAM) és a Scarlet Extended Ltd. (volt Tiscali) internetszolgáltató ügyében nemrég elrendelte, hogy az internetesszolgáltató akadályozza meg az internetezőket a SABAM zenei repertoárjának illegális letöltésében az állománycserélő (P2P) szoftverek blokkolásával.

Mumus

A brüsszeli bíróság a Scarlet valamennyi érvét elutasította, éppúgy a magánélet titkosságára, a levéltitokra, a szólás- és vélemény-kifejezés szabadságára vonatkozó jogokat nem vette figyelembe, mint hogy azt sem, hogy a teljes tiltás felügyeleti jognak minősülhet, így ellentétes az e-kereskedelemre vonatkozó szabályozással.

A peer-to-peer technológia tiltása a tartalomra történő tekintet nélkül igen rossz ötletnek tűnik -- ahogyan a lassítása is, melyre a UPC chello hazai előfizetői panaszkodnak --, a technológiát ugyanis nem csak illegális célokra, zeneszámok, filmek és programok csereberéjére használják. Egyre több cég terjeszti ilyen módon letölthető anyagait, hiszen jelentős mennyiségű adatforgalmat spórol kiszolgáló szerverei számára.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.