Szerző: Bányai György

2007. július 16. 15:53

Extrém Intel szörny noteszgépekbe is

Az Intel a mai napon bejelentette az új, noteszgépekbe szánt processzorát a Core 2 Extreme X7800-at, amely először viseli magán mobilprocesszorként az Extreme Edition típusjelzést.

[HWSW] Az Intel a mai napon bejelentette az új, noteszgépekbe szánt processzorát a Core 2 Extreme X7800-at, amely először viseli magán mobilprocesszorként az Extreme Edition típusjelzést.

Az új, 800 megahertzes buszsebességű, 4 megabájt másodszintű gyorsítótárral ellátott központi egység 2,6 gigahertzes működési frekvenciája csak a hivatalos adat, hiszen az Intel a játékosok nagy örömére ebből a termékéből kivette a szorzózárat, így a lapka a felhasználó, vagy a noteszgép gyártója által szabadon, bár az Intel által hivatalosan továbbra sem támogatottan túlhajtható.

A Core 2 Extreme X7800 az Intel többi mobil processzorához hasonlóan fejlett energiagazdálkodási lehetőségeket tudhat magáénak, amelyek közül az alacsonyabb frekvenciára kapcsolni képes dinamikus előoldali buszsebességet, valamint a kiterjesztett mélyalvás funkciót (enhanced deep sleep) emelhetjük ki, amely segítségével még kevesebb áramot használhat a rendszer, annak tétlen állapotában.


A szorzózár nélküli Core 2 Extreme X7800

Az Extreme Edition mobilprocesszorok bemutatása nem egyedül a játékosok öröme, hiszen a mobil munkaállomások és a multimédia területe is jócskán profitálhat a plusz teljesítményből. Az X7800-at az Intel nem méri olcsón, nagy tételben rendelés esetén darabonként 851 dollárt kell leszurkolnia érte a vevőnek -- ez az összeg majd' 300 dollárral több, mint a következő legerősebb mobilprocesszor ára. Az első Core 2 Extreme X7800 processzorral ellátott noteszek akár két hét múlva piacra kerülhetnek. Az Alienware nagy valószínűséggel az elsők között lesz ilyen mobil PC-vel a piacon, hiszen az Area 51 modellje SLI módba kötött NVIDIA videochipekkel már kapható, természetesen az eddigi legerősebb, még nem Extreme Edition változatú Core 2 Duo processzorral.

a címlapról