:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 27. 09:43

Állítsa meg valaki az Oracle-t!

Valósággal menetel az Oracle, a világ második legnagyobb szoftvercége a nemrég véget ért negyedik pénzügyi negyedévben közel negyedével emelkedő nettó profitról számolt be, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a cég jó lóra tett a felvásárlásaival. A vállalat eredményei minden előzetes várakozást felülmúltak.

[HWSW] Valósággal menetel az Oracle, a világ második legnagyobb szoftvercége a nemrég véget ért negyedik pénzügyi negyedévben közel negyedével emelkedő nettó profitról számolt be, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a cég jó lóra tett a felvásárlásaival. A vállalat eredményei minden előzetes várakozást felülmúltak.

A május 31-én véget ért negyedévben az Oracle 5,83 milliárd dolláros forgalom mellett 1,6 milliárd dollár nettó eredményt ért el, ami részvényenként 31 centnek felel meg. Egy évvel korábban a vállalat 4,85 milliárd dollár bevételt és 1,3 milliárd dollár nettó profitot könyvelhetett el. Az egyszeri tételek nélküli eredmény a most zárult negyedévben 37 cent volt részvényenkénti, 2 centtel több az elemzői várakozásnál.

"Ismét nagyon jól teljesítettünk" -- mondta Safra Catz, az Oracle elnöke és pénzügyi vezetője. A szoftverértékesítésből származó árbevétel 19 százalékkal 4,8 milliárd dollárra emelkedett a negyedik pénzügyi negyedévben. Az új szoftverlicencek eladásai 17 százalékkal ugrott meg, szemben a piaci elemzők 13-14 százalékos előrejelzésével. Az adatbázis és köztesszoftverek forgalma 18 százalékkal bővült, miközben az alkalmazásoké 13 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokból származó forgalom 26 százalékkal nőtt egy év alatt -- derül ki az Oracle által nyilvánosságra hozott adatokból.

Az elemzők részére rendezett telekonferencián Larry Ellison, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, nem áll szándékában abbahagyni a felvásárlásokat. Az Oracle az elmúlt öt év alatt több mint 30 céget vásárolt fel, az ügyletek között számos olyan volt, amelynek értéke több milliárd dollárra rúgott. Csak a legutóbbi negyedévben 5 céget szippantott fel a vállalat, köztük a Hyperiont, amelyért 3,3 milliárd dollárt fizetett. Ellison várakozásai szerint az akvizíciós tevékenység a korábbi ütemben folytatódik tovább.

A teljes pénzügyi évben az Oracle 25 százalékkal 18 milliárd dollára növelte bevételét, miközben nettó profitja 26 százalékkal 4,3 milliárd dollárra emelkedett. A szoftvereladásból származó bevétel 23 százalékkal nőtt, az adatbázis- és köztesszoftver-forgalom 16 százalékkal, az alkalmazás-értékesítés 32 százalékkal nőtt, elsősorban az akvizíciók miatt. A szolgáltatásokból származó bevétel harmadával ugrott meg.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.