:

Szerző: Ady Krisztián

2007. június 28. 11:40

A helyi mobilcellák jelentik a mobilkommunikáció jövőjét?

[VS] Speciális, úgynevezett femtocellát létrehozó routert fejleszt a Netgear, mellyel mobilkészülékeinkkel gyorsabban internetezhetünk és olcsóbban telefonálhatunk majd otthonunkban. A hálózati eszközgyártók Apple-jeként ismert cég az Ubiquisys Zonegate megoldását építi routerjébe, mely 2007 végén jelenhet meg a kereskedelmi forgalomban, a mobilszolgáltatók kínálatában pedig 2008-tól lesz elérhető.

[VS] Speciális, úgynevezett femtocellát létrehozó routert fejleszt a Netgear, mellyel mobilkészülékeinkkel gyorsabban internetezhetünk és olcsóbban telefonálhatunk majd otthonunkban. A hálózati eszközgyártók Apple-jeként ismert cég az Ubiquisys Zonegate megoldását építi routerjébe, mely 2007 végén jelenhet meg a kereskedelmi forgalomban, a mobilszolgáltatók kínálatában pedig 2008-tól lesz elérhető.

Femtocella?

A femtocella lényegében egy helyi mobilcellát jelent, a Netgear routere is egy helyi lefedettséget nyújtó "mobil adótoronyként" üzemel majd, mely jelentősen kibővítheti a mobilszolgáltatók, rajtuk keresztül pedig a felhasználók lehetőségeit is. A helyi, harmadik generációs, fejlett mobil adatátviteli szolgáltatásokat, mint például a HSDPA-t támogató mobilcellához kapcsolódhatnak majd hétköznapi mobileszközeink, mobiltelefonunk, noteszgépbe helyezett adatkártyánk -- ezzel akár a Wi-Fi-t is kiváltva.

A helyi cellát létrehozó router kapcsolódhat szélessávú internetünkre is, így új lehetőségek nyílnak meg a kommunikáció terén: könnyű elképzelni azt az esetet, hogy beépített HSDPA-modemmel rendelkező noteszgépünk otthon a Wi-Fi helyett a helyi HSDPA-hálózathoz kapcsolódik -- lényegében átmenet nélkül váltva --, és a "drága" mobilszolgáltatói hálózat helyett szélessávú internetelérésünkön keresztül tölti le az adatokat. Ugyanezen az internetkapcsolaton keresztül olcsóbb telefonálást is nyújthatnak a szolgáltatók: hazaérkezve mobiltelefonunkkal az otthoni mobilcellára csatlakozva és VoIP-technológiát igénybe véve olcsóbban telefonálhatunk majd.

A femtocella kisméretű mobilcella, megoldástól függően 50-300 méteres körzetben elérhető. Ehhez a helyi mobilcellához kisebb adóteljesítménnyel kapcsolódhatnak a mobilkészülékek, adatkártyával ellátott noteszgépek, így az akkumulátoros üzemidő is nagyobb lehet a pénztárca kímélése mellett. A lassan bárhol elérhető fix, vezetékes szélessávú internetet bevonva a mobilszolgáltatók a hálózatuk kímélése mellett indíthatnak sávszélességigényesebb szolgáltatásokat, akár még streaming-alapú mobiltelevíziózást is.


Szélessávú internetünkre kapcsolódik a helyi mobilcella, a femtocella

Wi-Fi alternatíva

A mobilszolgáltatók a femtocellákra a helyi Wi-Fi lefedettség alternatívájaként tekintenek. Ezzel a megoldással szükségtelenné válik a WLAN-vezérlők beépítése a mobiltelefonokba, egy igen energiaigényes komponenstől szabadulhatnak meg a készülékek. A helyi cella sokkal jobb minőségű kapcsolatot is nyújthat -- főleg a 3G esetén oly kritikus épületen belül --, hiszen a router nagyobb érzékenységű antennával is rendelkezhet, mint az egyre kisebb mobilkészülékek beépített, nyúlfarknyi antennái.

A femtocellákat létrehozó routereket a szolgáltatók a várakozások szerint 130-150 euró körüli (~35 ezer forint körüli) áron kínálják majd, de olyan extra szolgáltatásokat is nyújthatnak majd ezeken keresztül, mint a ma is ismert helyi, "vonalas" telefonszám a router VoIP-portjába dugott normál telefonon keresztül. Ezek a készülékek könnyedén beilleszthetők a mobilszolgáltatók infrastruktúrájába is, ráadásul már licencelt, a szolgáltató számára biztosított rádiófrekvenciát használnak.

Támogatók

Az első routereket valószínűleg ugyanazok a szolgáltatók kínálják majd, melyek már elérhetővé tettek UMA-kompatibilis eszközöket előfizetőiknek. Ilyen a T-Mobile az Egyesült Államokban, vagy az Orange Franciaországban. Az UMA-kompatibilis routerek a Wi-Fi-t használják fel hasonló célokra, a technológiát támogató mobilkészülékek a Wi-Fi hálózatra váltanak otthon, és képesek a hívás megszakadása nélkül átállni a vezeték nélkül elért VoIP-hálózat, és a GSM mobilhálózat között.

Nokia 6136
Az UMA-kompatibilis Nokia 6136

Unlicensed Mobile Access szolgáltatást indított pár napja a T-Mobile is az Egyesült Államokban HotSpot @ Home néven. Az országszerte elérhető szolgáltatás keretében egy kompatibilis Linksys, vagy D-Link Wi-Fi-routert helyez el az előfizető otthonában a szolgáltató, melyen keresztül -- azzal kompatibilis mobiltelefonnal, a Nokia 6086-os és Samsung t409-es készülékét kínálja jelenleg a T-Mobile -- az amerikai telefonszámok teljesen ingyenesen hívhatók. Ezek a szolgáltatók, melyek már rendelkeznek UMA-tapasztalatokkal, könnyedén implementálhatják majd rendszereikbe a femtocellákat létrehozó routereket.

Az ABI Research előrejelzése szerint 2012-re 36 millió helyi mobilcella épülhet ki, melyet 152 millió ember használhat majd. Míg kezdetben olyan készülékeket dobnak majd piacra, melyekbe be kell helyeznünk a szolgáltató SIM-kártyáját -- így csak általunk megadott készülékek használhatjá majd azt --, a jövőben SIM-kártya nélküli változatok megjelenése is várható, melyek jogosultságkezelés mellett akár a szomszédot is kiszolgálhatják, számára is jobb 3G-lefedettséget kínálva.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.