:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 19. 12:48

Megérkezett a SUSE Linux Enterprise 10 első javítócsomagja

A Novell kiadta a SUSE Linux Enterprise 10 első javítócsomagját, amelyet még márciusban mutatott be. A szoftver mostantól elérhető az ügyfelek számára.

[HWSW] A Novell kiadta a SUSE Linux Enterprise 10 első javítócsomagját, amelyet még márciusban mutatott be. A szoftver mostantól elérhető az ügyfelek számára.

Az SP1-ben számos újdonság kapott helyet, fejlesztések történtek többek között a virtualizáció, a biztonság, a rendszermenedzsment területén, illetve a Microsofttal közös munkának köszönhetően a SUSE Linux Enterprise 10 SP1 a korábbinál jobban együttműködik a windowsos Active Directory környezetekkel. Az új verzió már támogatja az Intel és az AMD (még meg sem jelent) négymagos processzorait is. Az SP1-ben olyan, a megbízhatóságot és a nagy rendelkezésre állást támogató fejlesztések is bekerültek mint a Heartbeat HA-szoftver új változata, valamint az Oracle Cluster File System.

A szoftverben új az OpenOffice.org, amely egy konverter segítségével már olvassa az Office Open XML állományokat, illetve képes futtatni egyes Office-makrókat, emellett már az asztali változatban is elérhető -- preview formájában -- a Xen-alapú virtualizáció. A Novell állítása szerint némileg áttervezték a kezelőfelületet is. Fontos újdonság, hogy a SUSE Linux Enterprise 10 SP1 már együttműködik a tavasszal megjelent Novell Open Enterprise Server 2-vel.

A vállalat emellett bejelentette a SUSE Linux Enterprise Virtual Machine Driver Pack július eleji érkezését is. A meghajtóprogramok lehetővé teszik Windows és Linux változtatás nélküli, közel natív sebességű futtatását a Xen paravirtualizációs hypervisoron, amennyiben a szerverben hardveres virtualizációs támogatással bíró Intel vagy AMD processzorok működnek. A Windows XP, Windows 2000 és Windows 2003 futtatásához szükséges driverek jelennek meg elsőként, a Red Hat 4-hez és 5-höz való csomagok később érkeznek. A Driver Pack előfizetéses konstrukcióban kapható, egy fizikai szerver (és négy virtuális szerver) esetán az éves díja 299 dollár, ennél több virtuális szerver futtatásához már a 699 dolláros csomagot kell megvenni.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.