:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 26. 10:04

A Vista és az Office késése ellenére a vártnál erősebb negyedévet zárt a Microsoft

Jól tetten érhető a Microsoft negyedéves eredményein a Windows Vista és az Office 2007 megjelenésének elhalasztása, bár a céget átsegítették a nehezén a szerverszoftverek és az Xbox 360 sikerei. A cég negyedéves mutatói felülmúlták az elemzői várakozásokat és a Microsoft saját előrejelzését is.

[HWSW] Jól tetten érhető a Microsoft negyedéves eredményein a Windows Vista és az Office 2007 megjelenésének elhalasztása, bár a céget átsegítették a nehezén a szerverszoftverek és az Xbox 360 sikerei. A cég negyedéves mutatói felülmúlták az elemzői várakozásokat és a Microsoft saját előrejelzését is.

Elhatárolás miatt csökkenő nyereség

A decemberi negyedévben, amely a Microsoft pénzügyi évében a második, a vállalat 12,54 milliárd dolláros rekordbevétel mellett 2,63 milliárd dolláros nyereséget ért el, ami részvényenként 26 centnek felel meg. A Microsoft 11,8 és 12,4 milliárd közötti bevételt és részvényenként 22-24 centes profitot várt, elemzők 12,08 milliárdos forgalom mellett részvényenként 23 centes nyereséget jeleztek előre. Egy évvel korábban a világ legnagyobb szoftvervállalata 11,83 milliárd dollár bevételt és 3,65 milliárd dollár nyereséget ért el.

A nyereség látványos csökkenése egy könyvelési művelet eredménye: a vállalathoz a negyedév során 1,64 milliárd dollár folyt be az ünnepi szezonban eladott Vista- és Office-kuponokból, azonban ezeket a bevételeket a cég csak a következő negyedévben könyveli majd el. Chris Liddel pénzügyi igazgató szerint az elhatárolt jövedelem 1,13 milliárd dollárral, vagyis részvényenként 11 centtel növelte volna a negyedéves profitot: az elhatárolás nélkül a profit 20 százalékkal emelkedett volna.

Nagy siker az Xbox 360

A szerverszoftverek rendkívül jól fogytak a negyedév során, az ezekért felelős divízió bevétele 17 százalékkal 2,8 milliárd dollárra emelkedett. Még ennél is jobban teljesített az xboxos részleg, ahol a bevételek 76 százalékkal nőttek, bár a divízió 289 milliós üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, a konzolok eladása ugyanis veszteséggel történik. A nyereséget a szoftvereladások hozzák, ebből a szempontból kiemelkedő fontosságú a novemberben megjelent Gears of War, amelyből már több mint 3 millió fogyott.

December végéig a Microsoft összesen 10,4 millió Xbox 360-at adott el, felülmúlva saját 10 milliós célkitűzését. A vállalat ugyanakkos óvatos az idei év elejével kapcsolatban, korábban a cég azt várta, hogy június végére világszerte 13-15 millió Xbox 360 lesz a játékosoknál, most azonban ezt az előrejelzést 12 millióra módosította. Liddell szerint a kitűzött nyereség elérése érdekében "áldozatokat és döntéseket kell hozni". Jó hír, hogy az Entertainment and Devices üzletág vesztesége némileg kevesebb volt a tavalyinál.

Csalódást okozott ugyanakkor az elemzők által izgatottan figyelt online részleg, amely olyan óriásokkal csatázik mint a Google és a Yahoo. A divíziónál a bevételek csak 5 százalékkal nőttek, miközben az üzemi veszteség 155 millió dollárt tett ki. Egy éve ez az üzletág 593 millió dolláros forgalom mellett még 58 milliós üzemi eredményt termelt. A Microsoft meglehetősen óvatos előrejelzést tett közzé a részleg teljesítményével kapcsolatban, a teljes pénzügyi évben már csupán 3-8 százalékos növekedést vár, szemben a korábbi 7-11 százalékos előrejelzéssel.

Történetének legjobb negyedéve előtt áll a cég

A jelenlegi negyedévre 13,7 és 14 milliárd dollár közötti bevételre és részvényenként 45-46 centes profitra, vagyis történetének legerősebb negyedévére számít a Microsoft, elsősorban a Windows Vista és az Office 2007 jövő heti megjelenése, valamint az elmúlt negyedévben elhatárolt jövedelem elkönyvelése miatt. A First Call által megkérdezett pénzügyi elemzők átlagosan 13,98 milliárdos forgalmat és 46 centes részvényenkénti eredményt várnak.

Az egész éves pénzügyi várakozásait is pontosította a cég: a bevétel 50,2 és 50,7 milliárd dollár között lehet, a részvényenkénti nyereség azonban elérheti az 1,45-1,47 dollárt is, szemben a korábbi 1,43-1,46 dolláros várakozással. A cég szerint a Windows, az Office és a szerverszoftverek iránt erős lesz a kereslet, miközben az Xbox és az internetes szolgáltatások népszerűsége kevéssé lesz kiugró.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.