:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 11. 10:16

Egyre több részlet szivárog ki a Rock kódnevű Sun-processzorról

[News.com/HWSW] Újabb információk láttak napvilágot a Sun Microsystems következő generációs csúcsprocesszoráról, amelyet egyelőre Rock kódnéven emlegetnek a bennfenntesek. A lapka összesen 16 magot tartalmaz majd, amelyek négy utasításszál párhuzamos feldolgozására alkalmasak.

[News.com/HWSW] Újabb információk láttak napvilágot a Sun Microsystems következő generációs csúcsprocesszoráról, amelyet egyelőre Rock kódnéven emlegetnek a bennfenntesek. A lapka összesen 16 magot tartalmaz majd, amelyek négy utasításszál párhuzamos feldolgozására alkalmasak.

Rock'n roll!

Marc Tremblay, a chip főtervezője egy múlt heti interjúban elmondta, a Rock tervezése heteken belül lezárul, a mérnökök gőzerővel munkálkodnak az utolsó simításokon. A chiptervezők előtt komoly kihívás áll, ugyanis ha nem készülnek el az év végéig, akkor a Rock terveinek lezárásáig öltönyben kell járniuk dolgozni, ami -- Tremblay szerint legalábbis -- a legtöbb mérnök ruhatárából teljesen hiányzik. A Rock a várakozások szerint 2008-ban mutatkozhat be a piacon.

A Sun sokmagos lapkájától, a Niagarától eltérően a Rockot úgy alakították ki, hogy kevés programszál futtatása esetén is nagy teljesítményt nyújtson. Ennek érdekében a magokon futó négy szál nem egyenrangú, közülök kettő ("scout thread") feladata a másik két fő programszál kiszolgálása. A scout thread -- vagy másképp "shadow thread" -- egy hardverből indított szál, amely a fő programszál "beállása", nagy késleltetésű események (pl. cache miss) esetén indul el. A scout threadek támogatásához nem szükséges a szoftvereket újraírni vagy optimalizálni, mivel a scout threadek a szoftverek számára láthatatlanok.

A scout thread akár sokszáz vagy ezer utasítással is képes a fő utasításszál elé dolgozni, adatokat betölteni, a gyorsítótárat feltölteni, az elágazásbecslőt "trenírozni", sőt, akár utasításokat is képes végrehajtani, amelyek eredménye így már rendelkezésre fog állni addigra, amikor a fő programszál megkezdené a végrehajtásukat. Amennyiben a fő programszál az elágazásokon úgy fut tovább, ahogy azt a scout thread megjósolta, az eredményeket egy átmeneti tárolóból csak beírják a regiszterekbe. Ha a scout thread tévedett, akkor az eredményeket törlik és a futás a másik ágon folytatódik.

A nagy szálszintű teljesítmény eléréséhez elengedhetetlen a magas órajel, ezt a Rock esetében egyelőre homály fedi. A kifejezetten 32 programszál párhuzamos kezelésére képes UltraSPARC T1 processzor 1,2 GHz-es órajelen működik, a Rock órajele ennél bizonyosan magasabb lesz, de erről egyelőre még találgatások sem láttak napvilágot. Egyelőre a Rock teljesítményéről sincsenek információk, sunos körök csak szuperlatívuszokban beszélnek róla, de ez egyáltalán nem meglepő.

Létkérdés

Az utóbbi években a Sunnak több processzorának terveit is törölni kényszerült: idén szeptemberben a Serrano kódnevű UltraSPARC IIIi+ gyártástechnológiai problémák miatt jutott erre a sorsra, 2004 tavaszán pedig gyors egymásutánban két lapka (Millennium, Gemini) fejlesztését is leállították. Ez azt eredményezi, hogy jelenleg a Sun kínálatában szereplő csúcskategóriás UltraSPARC IV+ a piacon levő versenyzők közül a legkevésbé korszerű, hiszen végeredményben két -- finomhangolt -- UltraSPARC III magból áll. Az UltraSPARC III közel másfél éves késést követően végül 2000 őszén került piacra.

Az UltraSPARC IV+ relatív gyengesége a szerverpiaci számokon is tetten érhető, a Sun a RISC-szegmensben az utóbbi évek során folyamatosan piacot veszít az olyan vetélytársakkal szemben mint az IBM és a HP, ezt pedig nem tudja ellensúlyozni az Opteronra épülő kiszolgálók óriási sikere. A Sunnak tehát létkérdés egy versenyképes RISC-processzor annak érdekében hogy meg tudja állítani az ügyfelek elvándorlását és a vetélytársak fokozatos térnyerését.

Ennek érdekében a Sun és a SPARC-processzorokat is alkalmazó Fujitsu még 2004-ben bejelentették, hogy egyesítik SPARC-processzoros szervercsaládjaikat. Az Advanced Product Line kódnevű kiszolgálók érkezését eredetileg 2006 közepére ígérték a cégek, most már azonban bizonyos, hogy 2007 előtt nem kerülnek piacra. A tervek szerint mindkét vállalat kínálja majd az APL rendszereket, amelyek a Fujitsu SPARC64, illetve a Niagara chipjeire épülnek. Az alsó kategóriás rendszereket a Sun, a közép- és felső kategóriás számítógépeket a Fujitsu és a Sun együtt tervezi.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.