Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 12. 09:52

Felgyorsíthatja a Linux terjedését asztali környezetben a Portland

Közel egy évig tartó fejlesztés után végre megjelent a Portland 1.0 -s változata, a szoftver a két elterjedt linuxos felhasználói és programozói interfész, a GNOME és a KDE között kíván hidat verni, lehetővé téve a fejlesztők számára olyan alkalmazások létrehozását, amelyek mindkét felületet támogatják, ezáltal elősegítve a szabad operációs rendszer térhódítását az asztali gépeken. A Portland fejlesztését az OSDL (Open Source Development Labs) és a Freedesktop.org felügyeli.

[HWSW] Közel egy évig tartó fejlesztés után végre megjelent a Portland 1.0-s változata, a szoftver a két elterjedt linuxos felhasználói és programozói interfész, a GNOME és a KDE között kíván hidat verni, lehetővé téve a fejlesztők számára olyan alkalmazások létrehozását, amelyek mindkét felületet támogatják, ezáltal elősegítve a szabad operációs rendszer térhódítását az asztali gépeken. A Portland fejlesztését az OSDL (Open Source Development Labs) és a Freedesktop.org felügyeli.

A Linux talán az egyetlen operációs rendszer a világon, amelynek nincs egységes felhasználói felülete. Ez részben előny, hiszen a felhasználók maguk választhatják ki a nekik szimpatikusat (a legtöbb disztribúció ugyanis a KDE-t és a GNOME-ot egyaránt tartalmazza), a szoftverfejlesztők számára azonban komoly fejtörést jelent a kialakult helyzet, ugyanis ha azt szeretnék, hogy termékük sikeres legyen, GNOME-ra és KDE-re egyaránt el kell készíteniük a programot, valamint támogatást kell biztosítani mindkettőhöz.

A Portlandben jelenleg megtalálható parancssori (command line) segédprogramok illetve interfészek lehetővé teszik a szoftverfejlesztők számára olyan telepítési rutinok, illetve felhasználói felületek létrehozását, amelyek függetlenek a felhasználói interfésztől. A fejlesztők szerint a Portland máris része a Debian, Fedora és openSUSE disztribúcióknak és hamarosan bekerül a Xandrosba, valamint a kínai Red Flagbe is, később pedig része lesz a Linspire-nak, valamint a Novell SUSE Linuxnak.

A fejlesztők várakozásai szerint a Portland fel fogja gyorsítani a Linux elterjedését az asztali gépeken, mivel a fejlesztők általa nagyobb felhasználói közösséget érhetnek el, a felhasználók pedig több alkalmazáshoz juthatnak hozzá, függetlenül az általuk használt asztali környezettől. Az IDC előrejelzése szerint az asztali Linux 2008-ra 10 milliárd dolláros piaccá növi ki magát.

a címlapról