:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 30. 09:18

Csökkenő bevétel mellett növekedő eredmény a Novellnél

Növekedő nyereségről, de csökkenő bevételről adott számot tegnap a Novell, amely egyúttal azt is bejelentette, hogy a részvényopciók elkönyvelésével kapcsolatos visszásságok miatt belső vizsgálatot indít, és amíg ez le nem zárul, nem adja be hivatalos pénzügyi jelentését az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletnek.

[HWSW] Növekedő nyereségről, de csökkenő bevételről adott számot tegnap a Novell, amely egyúttal azt is bejelentette, hogy a részvényopciók elkönyvelésével kapcsolatos visszásságok miatt belső vizsgálatot indít, és amíg ez le nem zárul, nem adja be hivatalos pénzügyi jelentését az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletnek.

Linux? Igen! NetWare? Nem!

A szoftvergyártó 241 milliós bevétel mellett 11,6 millió dollár, azaz részvényenként 3 cent profitot ért el a július 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévében, míg egy évvel korábban 252 milliós bevételről és 1,9 milliós nyereségről számolt be. Az egyszeri tételek nélküli eredmény részvényenként 3 centet tett ki, amely megfelelt az elemzők várakozásainak. A cég hangsúlyozta, hogy a könyveléssel kapcsolatos vizsgálat miatt minden adat csak előzetesnek tekinthető.

A harmadik negyedévben a Novell linuxos termékeinek forgalma egy év alatt 30 százalékos emelkedve 12 millió dollárt tett ki. A vállalat július közepén dobta piacra idei legfontosabb termékét, a SUSE Linux Enterprise 10 vállalati platformot, amelyet kedvezően fogadott a piac. Az azonosságkezelő és biztonsági megoldások bevétele éves szinten 46 százalékkal 26 millió dollárra nőtt. A haldokló NetWare-t a linuxos alapokon nyugvó Open Enterprise Server sem tudta megmenteni, a két termék együttes forgalma éves szinten 19 százalékkal zuhant.

Borús kilátások

A Novell negyedik negyedéves előrejelzése csalódást okozott az elemzőknek és befektetőnek. A jelenleg is tartó negyedik negyedévre 246 és 256 millió dollár közötti bevételt és egyszeri tételek nélkül részvényenként 4 cent profitot várnak a vezetők. A Reuters Estimates által korábban megkérdezett szakértők átlagosan 260 milliós forgaomra és részvényenként 5 centes nyereségre számítottak. A Novell papírjainak árfolyama a bejelentést követően enyhén csökkent.

Dana Russel megbízott pénzügyi igazgató serint a vártnál gyengébb előrejelzés oka, hogy egyre csökken a kereslet a Novell múltból megörökölt, de még használatban levő termékei (NetWare, illetve az Open Enterprise Server) iránt, illetve az új szoftverek fejlesztésére fordított kiadások növekednek, valamint az értékesítési csapat átszervezése is költséges.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.