:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 23. 10:04

Lendületesen nő a víruskeresők piaca

A Gartner piackutató cég legfrisseb jelentése szerint 2005-ben 13,6 százalékkal 4 milliárd dollárra növekedett a vírusirtó szoftverek piaca és a bűnözők kitartásának köszönhetően az iparág kilátásai is rózsásak, az elkövetkező években folytatódni fog a kétszámjegyű százalékos bővülés. Az eladott vírusirtóknak nagyjából fele-fele került az otthoni és vállalati felhasználókhoz.

[HWSW] A Gartner piackutató cég legfrisseb jelentése szerint 2005-ben 13,6 százalékkal 4 milliárd dollárra növekedett a vírusirtó szoftverek piaca és a bűnözők kitartásának köszönhetően az iparág kilátásai is rózsásak, az elkövetkező években folytatódni fog a kétszámjegyű százalékos bővülés. Az eladott vírusirtóknak nagyjából fele-fele került az otthoni és vállalati felhasználókhoz.

A jövőben a vírusirtó szoftverek számos új szolgáltatással fognak kiegészülni, például kémprorgamok elleni védelemmel vagy tűzfallal, a versenytársak képességei és teljesítménye pedig egyre inkább közelít majd egymáshoz -- véli Nicole Latimer-Livingston vezető elemző. "A különálló vírusirtók, tűzfalak és egyéb biztonsági szoftverek lassan eltűnnek és egyre inkább elterjednek a komplett megoldások."

A vírusirtó-piacon toronymagasan a Symantec az első 53,6 százalékos részesedéssel, a második helyen a McAfee áll 18,8 százalékkal, a bronzérmes Trend Micro az eladások 13,8 százalékát tudta tavaly besöpörni. A három első helyezett részesedése egyaránt csökkent 2004-hez képest, azonban nem jelentősen -- derül ki a Gartner adataiból. A legnagyobb növekedést a spanyol Panda érte el, a cég 23,8 százalékkal növelte eladásait. A Panda víruskeresője elsősorban az európai kis- és középvállalatok körében népszerű. A spanyol cég a gyártók rangsorában a negyedik helyen áll 3,2 százalékos részesedéssel.

Latimer-Livingston úgy véli, a Microsoft otthoni és vállalati előfizetéses biztonsági szolgáltatásai fel fogják kavarni majd a piaci versenyt és árversenyre kényszerítik a többi gyártót. A cég júniusban indította el otthoni felhasználóknak szánt Live OneCare szolgáltatását, pár nappal később pedig bejelentette Antigen szerveroldali biztonsági megoldásait. Hamarosan várható a redmondiaktól a Forefront Client Security, amelyet vállalati asztali gépek védelmére fejlesztettek ki.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.