:

Szerző: Ady Krisztián

2006. május 10. 10:21

Beperelték az ATI-t a digitális másolásvédelemmel kapcsolatos félrevezetés miatt

[Clubic.com] Két kaliforniai felhasználó beperelte a kanadai ATI-t, mivel a gyártó véleményük szerint hamisan tüntette fel termékein és weboldalán, hogy azok HDCP Ready-k, azaz szükség esetén képesek a HDCP digitális másolásvédelem alkalmazására. A tartalomszolgáltatók, kiadók hamarosan kötelezően megkövetelhetik ennek a technológiának a használatát a nagyfelbontású anyagok lejátszására képes készülékek és a digitális lapostelevíziók, LCD- vagy plazmatelevíziók csatlakoztatásánál.

[Clubic.com] Két kaliforniai felhasználó beperelte a kanadai ATI-t, mivel a gyártó véleményük szerint hamisan tüntette fel termékein és weboldalán, hogy azok "HDCP Ready"-k, azaz szükség esetén képesek a HDCP digitális másolásvédelem alkalmazására. A tartalomszolgáltatók, kiadók hamarosan kötelezően megkövetelhetik ennek a technológiának a használatát a nagyfelbontású anyagok lejátszására képes készülékek és a digitális lapostelevíziók, LCD- vagy plazmatelevíziók csatlakoztatásánál.

A HDCP másolásvédelem egy védett adatcsatornát hoz létre a szórakoztatóelektronikai berendezés vagy videokártya, illetve a kijelző között az adatok titkosításával. A HDCP védelemhez a gyártónak egy titkosító kulcsot tartalmazó EPROM-ot is be kell építenie a videokártyába, az MSI nemrég jelentette be első ilyen grafikus kártyáját.

Az ATI szerint a felirat csak a kártyákon szereplő lapka HDCP-kompatibilitását jelentette, a valódi kompatibilitást a videokártyagyártóknak kell biztosítaniuk a megfelelő kulcs beszerzésével, licencelésével. A kanadai gyártó lapkái már a Radeon 8500-as sorozat óta támogatják elvileg a HDCP másolásvédelmet, a kifogásolt, x1000 családba tartozó kártyáknál is szükség van azonban a megfelelő chip beszerzésére és beépítésére.

MSI videokártya HDCP eprommal

A weben fellelhető információk szerint azonban maga az ATI is gyártott "HDCP Ready" felirattal rendelkező dobozba csomagolt videokártyákat, melyek valójában nem támogatták a másolásvédelmet, ezt igen nehéz lesz a bíróságon kimagyaráznia a cégnek. Időközben csendben az ATI weboldaláról is eltávolították ezt a szövegrészt.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.