Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 25. 13:50

A magyar internetezők közel fele szokott a világhálón ismerkedni

A magyar internetezők 45 százaléka használta már társkeresésre a világhálót -- derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A magyarországi internetezők többsége kétharmada úgy véli, a világhálón keresztül is ki lehet alakítani tartós kapcsolatot, a megkérdezettek fele pedig azt is gondolja, hogy az interneten könnyebb partnert találni, mint más módon.

[HWSW] A magyar internetezők 45 százaléka használta már társkeresésre a világhálót -- derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A magyarországi internetezők többsége kétharmada úgy véli, a világhálón keresztül is ki lehet alakítani tartós kapcsolatot, a megkérdezettek fele pedig azt is gondolja, hogy az interneten könnyebb partnert találni, mint más módon.

Kamu?
Az NRC által megkérdezettek 87 százaléka szerint a partnert keresők gyakran valótlant állítanak magukról annak érdekében, hogy jobb színben tüntessék fel magukat. A bizalmatlanság nem is teljesen alaptalan, hiszen a társkeresők több mint egynegyede saját bevallása szerint már közölt hamis információt magáról.
Nem meglepő, hogy az interneten elsősorban a fiatalok keresnek társat: csaknem minden második 30 év alatti internetező használta már a világhálót erre a célra, míg az ötven feletti korosztálynak csupán a negyede. A lakóhelyet vizsgálva ugyanakkor nem fedezhető fel ilyen különbség: a budapesti internetezők közel azonos arányban ismerkednek online, mint a más városokban vagy a kisebb településeken élők. Az online párkeresésben a nők lényegesen jobb esélyekkel indulnak, mint a férfiak: előbbieknek mindössze 3, utóbbiaknak 15 százaléka látogat rendszeresen ilyen oldalakat, így egy hölgyre hat-hét férfi jut.

Az online társkeresés előnyeiről megoszlik a felhasználók véleménye. A megkérdezettek 36 százaléka azt emelte ki, hogy az interneten sokkal felszabadultabban tud ismerkedni, egynegyedük viszont elsősorban azért választja a világhálót, mert így sokkal több potenciális partnerrel léphet kapcsolatba, mint egyébként. Természetesen vannak, akik számára a kényelmi szempontok a legfontosabbak, az anonimitás lehetőségét azonban mindössze 7 százalékuk sorolta az első helyre.

Az internetes társkeresés végső célja legtöbbször a személyes találkozás. Ugyan a társkereső oldalakat látogatók több mint 70 százaléka eljutott már a személyes találkozásig, közülük minden második csalódásként élte meg a randevút. Ennek ellenére az interneten társat keresők 28 százalékának már sikerült ily módon komoly párkapcsolatot kialakítania. Érdekes, hogy az online társkeresőket látogató felhasználók egyötödének már van társa.

a címlapról