Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 11. 11:39

Norvégia is elszakadna a Microsofttól

Norvégia egyre több nyílt forrású megoldást kíván bevezetni annak érdekében, hogy csökkentse függőségét a Microsofttól. Az ország kormányzata azt szeretné elérni, hogy a közszférában az információk eléréséhez ne legyen elengedhetetlen szükség a nagy nemzetközi gyártók termékeire. Ezt a függőséget meg kell szüntetni -- áll a kiadott közleményben.

[HWSW] Norvégia egyre több nyílt forrású megoldást kíván bevezetni annak érdekében, hogy csökkentse függőségét a Microsofttól. Az ország kormányzata azt szeretné elérni, hogy a közszférában az információk eléréséhez ne legyen elengedhetetlen szükség a nagy nemzetközi gyártók termékeire. "Ezt a függőséget meg kell szüntetni" -- áll a kiadott közleményben.

Nem példa nélküli
Norvégia második legnagyobb városa, Bergen 2004-ben SUSE Linuxra cserélte Windows- és UNIX-alapú rendszereit. A folyamat a bergeni adminisztratív és oktatási hálózat 50 ezer felhasználóját érintette.
A kezeményezés nyilvánvalóan arra irányul, hogy a kormányzati munkában használt dokumentumok nyílt szabványokon alapuljanak, amelyeket azután nem csak egyféle alkalmazás képes kezelni. "Elképzelhetetlen lenne, ha például a közhivatalokat csak egy telefontársaságon keresztül lehetne elérni. A számítógépes világban jelenleg éppen ilyen a helyzet" -- mondta a legnagyobb norvég üzleti napilapnak, a Dagens Naeringslivnek a kormányzati adminisztrációért és reformokért felelős miniszter, Heidi Grande Roeys. "A Microsoft megmaradhat domináns szállítónak, de ehhez támogatnia kell a nyílt szabványokat."

Az utóbbi időben főképp különféle kormányzati szerveknél kerültek előtérbe a nyílt dokumentumformátumok, amelyek specifikációi elérhetők, így bárki fejleszthet azokat kezelni képes alkalmazásokat. Ez azt jelenti, hogy a kormányzati szervek később elszakadhatnak a Microsoft elterjedt Office szoftvercsomagjától, illetve az állampolgároknak sem szükséges rendelkezniük vele, hogy megtekinthessék a hivatalos iratokat, bár az utóbbi időben az alternatív forrású irodai szoftverek -- pl. OpenOffice, StarOffice -- szinte hibátlanul képesek ezek kezelésére.

A monopóliumokkal szemben rendkívül szigorú Európai Unió az OpenDocumentet javasolja, mint az információcsere, a publikus dokumentumok szabványát. Az OpenDocument formátumot az eredeti OpenOffice XML-alapú állományformátumának továbbfejlesztésével alakította ki az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards).

a címlapról