:

Szerző: Bizó Dániel

2006. február 23. 08:56

Szebb, jobb, okosabb a Firefox 2.0

[TechWeb.com/HWSW] A Mozilla Corporation vezető mérnöke szerint a készülő Microsoft Internet Explorer 7 (IE7) szépen felzárkózik ugyan, de mire megjelenik, a Firefox nagyot lép előre, és funkcionalitásban, használhatóságban ismét maga mögé utasítja majd a redmondiak böngészőjét.

[TechWeb.com/HWSW] A Mozilla Corporation vezető mérnöke szerint a készülő Microsoft Internet Explorer 7 (IE7) szépen felzárkózik ugyan, de mire megjelenik, a Firefox nagyot lép előre, és funkcionalitásban, használhatóságban ismét maga mögé utasítja majd a redmondiak böngészőjét.

Sokkal jobb kezelőfelület, még nagyobb biztonság

Mike Schröpfer, aki egyben a Mozilla Corporation alelnöke is, a TechWeb.com számára elmondta, hogy a Firefox 2 nagy hangsúlyt fektet a felhasználó felület továbbfejlesztésére, hogy még hatékonyabban, intuitívabb módon lehessen kezelni majd a böngészőt. Az elsődleges prioritások között a könyvjelzők és az előzmények egyéges, egyszerűbb kezelése, a füles böngészés (tabbed browsing) funkcióinak kiszélesítése, a bővítmények jobb ellenőrzése, valamint a beépített keresés testreszabhatósága szerepel.

Az elképzelések szerint a Places (helyek) nevű képességgel gyorsan és egyszerűen kereshetünk a meglátogatott oldalak és könyvjelzőink között, címkézési lehetőséggel kiegészítve. Címkézéssel nem hagyományos szortírozó mappákat hozunk létre, hanem címkékkel jelölünk meg bejegyzéseket, akár egyet többel is, így egy-egy oldal több csoportosítási szempontba is belekerülhet. Így működik például a Google Mail is.

A Firefox 2.0-ban várhatóan minden fülre kerül bezáró gomb, egy-egy fül bezárását azonban vissza lehet vonni, illetve a szoftver képes lesz elmenteni az aktuális állapotot, és mikor legközelebb megnyitjuk, pont ugyanazokat az oldalakat látjuk, amelyek a Firefox leállításának pillanatában nyitva voltak. Ezek a rendkívül kényelmes funkciók más alternatív böngészőkben, például az Operában vagy a Maxthonban már megtalálhatóak egy ideje.

Különféle bővítmények jelenlegi kezelése miatt sok kritika érte a Mozillát, mivel a Firefox 1.x változatai bármilyen kiegészítőt betöltenek kérésünkre, akkor is, ha ellenőrizhetetlen forrásból származnak. A 2.0 legnagyobb újítása, hogy akár központilag, a Mozilla utasítására kerülhetnek leállításra és tiltólistára olyan bővítmények, amelyeket adatbiztonsági szempontból aggályosnak tartanak majd a fejlesztők.

A további fejlesztések közé tartozik még jobban integrálódó RSS-olvasás, a hatékonyabb cache-kezelés, vagy az adathalászat ellen beventedő védelem. A Firefox 2.0 alpha verziója a tervek szerint két héttel ezelőtt jelent volna meg, azonban néhány héttel csúszik az ütemterv, mivel a nyílt forráskód köré szerveződő fejlesztői gárdát nem mindig egyszerű összehangolni, mondta el Schröpfer. Ugyanakkor úgy látja, hogy ez méltányos ár a minőségért cserébe.

Feszültségoldás IE7-tel

Bár a Firefox az utóbbi évben egyre nagyobb és nagyobb részesedést hasított ki magának a böngészők piacából, egyes elemzők szerint az Internet Explorer 7 megjelenésével lassulni fog terjedése, ahogyan egyre kevesebben látják majd indokoltnak az áttérést a képességek, tulajdonságok közötti különbségek csökkenésével.

A Firefox jellemzően a magánfelhasználók körében népszerű, a vállalatok hozzáállása sokkal konzervatívabb. Hiába a fejlettebb képességek, a jobb biztonság, a Firefox vállalati bevezetésével járó gondok, mint például a felhasználók támogatása, a webes alkalmazások kompatibilitásának ellenőrzése és orvoslása elveszik az informatikai döntéshozók kedvét. Az IE7 megjelenésével pedig a legtöbbekben várhatóan lecsökken vagy megszűnik a nyomás a Firefox alkalmazásá felől, így a vezetők nyugodtan a levehetik napirendről a kérdést.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.