:

Szerző: Ady Krisztián

2005. december 2. 14:05

Öldöklő harc az előfizetőkért az online zenepiacon

Miközben a zenekiadók azért lobbiznak az Apple-nél, hogy a vállalat emelje egyes általa forgalmazott számok és albumok árát, és vezessen be végre differenciált árazást, a havi előfizetéses konstrukcióban szolgáltató cégek egyre lejjebb nyomják áraikat. A Virgin Digital már kevesebb, mint 8 dollárért nyújt 2 millió zeneszámot havonta, kötelezettségek nélkül.

[HWSW] Miközben a zenekiadók azért lobbiznak az Apple-nél, hogy a vállalat emelje egyes általa forgalmazott számok és albumok árát, és vezessen be végre differenciált árazást, a havi előfizetéses konstrukcióban szolgáltató cégek egyre lejjebb nyomják áraikat. A Virgin Digital már kevesebb, mint 8 dollárért nyújt 2 millió zeneszámot havonta, kötelezettségek nélkül.

A Virgin Digital Red Pass szolgáltatása már alig havi 7,99 dollárért (~1700 forintért) elérhetővé tesz több mint 2 millió zeneszámot a regisztrált felhasználóknak, melyeket szabadon lehet streamelni, online rádióként hallgatni, vagy hordozható zenelejátszóra letölteni. Bár ez nem a legolcsóbb szolgáltatás a piacon, a Yahoo 5 dolláros, de egy éves hűséget kérő ajánlatával ellentétben a Virgin Digital nemhogy kötelezettségek nélkül nyújtja mindezt, hanem máshol hiányzó extra szolgáltatásokat is biztosít.

A havidíjas, átalány rendszerben működő zeneboltokban a dalokat akár többször is letölthetjük, pótolhatjuk -- ez a bolt jellegéből adódik --, azonban a szerződésünk lejártával elvesztettünk minden addig letöltött, beszerzett dalt. Hiába regisztráltunk vagy fizettünk újra, a megszakítással törlődtünk a rendszerből, újra állíthattuk össze saját listáinkat, keresgethettük kedvenceinket. A Virgin boltja felhasználóbarát, a szolgáltatás ugyanis bármikor szünteltethető, majd több hónapos kihagyást követően változatlanul, újra igénybe vehető.

A Red Pass szolgáltatás 128 kbit/s-os bitrátájú Windows Media Audio formátumban teszi letölthetővé a zeneszámokat, melyeket DRM jogvédelmet támogató lejátszókra is tovább lehet másolni. Az online zenehallgatásnál pedig 96 kbit/s-os bitrátát használnak. A Virgin online boltjában mindegy 1500 album található meg, melyeket szabadon letölthetünk a 8 dolláros havidíj ellenében. A dalokat véglegesen is meg lehet vásárolni, 0,99 dollárba kerül egyetlen szám.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.