:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 6. 10:59

Halláskárosodást okozhatnak az MP3-lejátszók

[NYT] Egy felmérés szerint az MP3-játszók, illetve a hozzájuk csomagolt apró fülhallgatók könnyen okozhatnak tartós halláskárosodást -- írja a New York Times. Dr. Brian Fligor, a Harvard egyetem orvosi karán végzett, és az Ear and Hearing szaklapban publikált kutatása szerint általánosságban elmondható, hogy minél kisebb egy fülhallgató, a felhasználók annál inkább feltekerik a hangerőt.

[NYT] Egy felmérés szerint az MP3-játszók, illetve a hozzájuk csomagolt apró fülhallgatók könnyen okozhatnak tartós halláskárosodást -- írja a New York Times. Dr. Brian Fligor, a Harvard egyetem orvosi karán végzett, és az "Ear and Hearing" szaklapban publikált kutatása szerint általánosságban elmondható, hogy minél kisebb egy fülhallgató, a felhasználók annál inkább feltekerik a hangerőt.

A kis fülhallgatók veszélye

A nagy fejhallgatókhoz képest, amelyek befedik az egész fület, az MP3-játszókhoz mellékelt apró fülhallgatókat eleve hangosabbnak hallja az emberi fül. A hangerő-különbség azonban akár 9 decibelt is kitehet, ami -- figyelembe véve a logaritmikus decibel-skálát -- körülbelül akkora, mint a különbség egy porszívó és egy nagyzenekari koncert hangereje között.

Fligor doktor kutatásában rámutat, hogy az apró fülhallgatók kevésbé zárják ki a környezeti zajokat, mint a nagy fejhallgatók, ez ezért a felhasználók eleve hajlanak arra, hogy magasabb hangerőt állítsanak be, mikor zenét hallgatnak. Egy másik, Ausztráliában, a Nemzeti Akusztikai Laboratóriumban végzett felmérés szerint a hordozható MP3-játszók tulajdonosainak negyede olyan hangerőn hallgatja a készüléket, amely tartós halláskárosodást okozhat.

Egyre többet vesznek

Természetesen nem csak az MP3-játszók, hanem a hordozható magnók és CD-játszók is okozhatnak halláskárosodást, ha túl nagy hangerőn használják őket. Az MP3-játszók főképp azért kerültek az érdeklődés homlokterébe, mert egyre olcsóbban és egyre népszerűbbek és olyanok is vásárolnak belőlük, akik korábban nem használtak kazettás vagy CD-s hordozható lejátszókat.

A Jupiter Research előrejelzése szerint 2005-ben csak az Egyesült Államokban 18,2 millió ilyen készülék talál majd gazdára, ami tavalyhoz képest 35 százalékos növekedést jelent. Az elkövetkező években az eladások bővülése folyamatosan 10 százalék felett marad.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.