Szerző: Budai Péter

2005. augusztus 17. 10:45

Designereknek szánt szoftvercsomag a Microsofttól

Tegnap óta elérhető a Microsoft Acrylic kódnevű grafikai alkalmazásának legújabb előzetese, ami egyesíti a vektor- és pixelgrafikus képességeket. Az új alkalmazás várhatóan még ebben az évben, vagy legkésőbb a következő év legelején jelenik meg. A Microsoft a designereknek szánt termékeivel elsősorban az Adobe és Macromedia által uralt piacra készül betörni.

[HWSW] Tegnap óta elérhető a Microsoft Acrylic kódnevű grafikai alkalmazásának legújabb előzetese, ami egyesíti a vektor- és pixelgrafikus képességeket. Az új alkalmazás várhatóan még ebben az évben, vagy legkésőbb a következő év legelején jelenik meg. A Microsoft a designereknek szánt termékeivel elsősorban az Adobe és Macromedia által uralt piacra készül betörni.

Új alkalmazások designereknek és fejlesztőknek

A Microsoft annak érdekében, hogy megfelelő alternatívát nyújtson az Adobe professzionális képszerkesztő programjai és a Macromedia Flash kliensoldali interaktív megjelenítési motorja ellenében, Microsoft Expression Studio néven egy teljes termékcsomagot fog megjelentetni. A csomag részeként valószínűleg megtalálható az az alkalmazás is, ami legutóbb 2003-ban adott magáról életjelet: a Sparkle kódnevű Avalon-alapú (új nevén Windows Presentation Foundation, WPF) XAML-tervező (eXtensible Application Markup Language) eszköz, amivel a designerek a programozók kihagyásával készíthetik majd el új generációs felhasználói felületeiket és interaktív alkotásaikat.

Segítség
Windows Presentation Framework (kódnevén Avalon): Ez az operációs rendszer azon rétege, ami képes az új grafikai képességeket megjeleníteni a felhasználó számítógépén, és kényelmesebbé teszi a fejlesztők és designerek számára az alkalmazás- és webfejlesztést is. A technológia elérhető lesz Windows Vista, Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszereken.

XAML: eXtended Application Markup Language. XML-re épülő formátum, ami egyaránt képes HTML-szerű elemek, 3D objektumok, vektoros ábrák és animációk dokumentum szerű tárolására. Az XAML-re épülő alkalmazásokat a Windows Presentation Framework lesz képes megjeleníteni, futtatni.

Metro: A Windows új printelési és dokumentumkezelő rétege, a Windows Presentation Framework része. Találkozhatunk vele XML Page Schema (XPS) néven is. Saját alternatívát nyújt a PostScript formátummal szemben, és lehetővé teszi fix oldalméretű dokumentumok kezelését, amire jelenleg nincs megfelelő megoldás a Windowsban az Adobe PDF-et leszámítva.

A Microsoft Expression Studio nevet egy Microsoft által publikussá tett prezentációban lehetett megtalálni, azonban azóta a szoftveróriás eltávolította az erről szóló lapot a dokumentumból. Logikus lépés lenne a Macromedia és az Adobe termékcsomagjainak ismeretében feltételezni azt is, hogy a Microsoft Expression Studio részeként a FrontPage 12-es verziója is elérhető lesz.

A Sparkle kódnevű XAML-designer alkalmazásnak jelentős szerepe lesz a Windows Vista megjelenésének idején, hiszen a novemberben érkező Visual Studio 2005 még nem lesz képes arra, hogy Vistára és Avalonra épülő alkalmazásokat megfelelően kezeljen. A Sparkle lesz az az eszköz, ami betölti ezt a hiányt egészen az Orcas, a Visual Studio következő változatának megjelenéséig. Mindezek után az sem meglepő, hogy az Expression Studio termékeinek fejlesztésével a fejlesztőeszközök részleg foglalkozik a vállalatnál, és nem a korábbi képszerkesztőket gyártó, végfelhasználókat megcélzó részleg.

Az Acrylic csak egy az új szoftverek közül

Az Acrylic alapjául szolgáló technológiákat a Microsoft 2003-ban a hongkongi Creature House felvásárlásával szerezte meg. A szoftvergyártó állítása szerint az Acrylic első előzetesét közel 200 ezren töltötték le, ami most, a második előzetes megjelenésével még tovább nőhet. A szoftver fut Windows XP-n is, de elsősorban a Windows Vistában jut nagy szerephez az Avalon, az XAML, az új nyomtatási és dokumentumkezelési réteg, a Metro és az Office 12 XML-alapú fájlformátumai kapcsán. Az alkalmazás előzetes verziójával üzleti felhasználásra készített anyagok a Microsoft Go Live licencének keretében használhatóak lesznek a termék végleges megjelenése után is.

Az Acrylic képes lesz XAML formátumba exportálni az elkészített grafikai elemeket, amit azután könnyedén lehet majd 3D-ben, vagy akár videókban, animációkban használni a Windows Presentation Foundation (korábbi nevén Avalon) segítségével. Ezen kívül a szoftver fejlesztő csapat szoros együttműködésben dolgozik a Microsoft Research kutatócsoportjaival is, hogy az Acrylic soron következő változatai valóban áttörőek legyenek.

a címlapról