Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 16. 14:28

2011-ig közösen fejleszt az AMD és az IBM

Az AMD és az IBM megállapodtak, hogy 2011-ig meghosszabbítják a gyártástechnológiai fejlesztések területén kötött együttműködési szerződésüket. A megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

[HWSW] Az AMD és az IBM megállapodtak, hogy 2011-ig meghosszabbítják a gyártástechnológiai fejlesztések területén kötött együttműködési szerződésüket. A megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

Egyedül nem megy

Az AMD és az IBM 2003-ban kezdtek együttműködni, amikor az AMD-nek problémái voltak a Silicon-on-Insulator technológia alkalmazásával, amelyet végül az IBM segített megoldani. A gyártástechnológiai fejlesztés területén kötött együttműködési megállapodás 2005-ig lett volna érvényes, de ezt tavaly 2008-ig, most pedig 2011-ig hosszabbították meg.

A most tető alá hozott egyezség szerint a vállalatok közösen fejlesztik a 32 és 22 nanométeres csíkszélességű félvezetők gyártásához szükséges technológiákat, valamint olyan megoldásokat, amelyek segítségével növelhető a lapkák terljesítménye. Az AMD és az IBM emellett kiterjeszti megállapodását az olyan területekre, mint a tranzisztorok, az átkötések, a litográfia és a tokozás.

Az AMD nem csak az IBM-mel, hanem a szingapúri Chartered Semiconductorral is jó kapcsolatot ápol. Egy 2004 őszén kötött megállapodás értelmében jogosult az AMD egyes félvezetőipari technológiáinak használatára és a Chartered 2006-tól Athlon és Opteron processzorokat gyárt az AMD részére. A Chartered Semiconductor a TSMC, a UMC és az IBM mögött a világ negyedik legnagyobb szerződéses chipgyártója.

Egyre drágul a chipgyártás

Az utóbbi időben a félvezetőpiacon számos együttműködési megállapodás köttetett, ugyanis a legnagyobb gyártókon kívül csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egyedül állják egy chipgyár felépítésének, vagy egy új gyártástechnológia kifejlesztésének horribilis költségeit. Szakértők szerint az idő előrehaladtával, az új eljárások megjelenésével ezek a költségek egyre növekedni fognak.

Egyes elemzőcégek úgy vélik, a chipgyártás gyorsan növekedő költségeit csak kevés vállalat lesz képes előteremteni, és a közeljövőben sok félvezetőgyártó hagyja el a piacot. "A költségek és a tervezés bonyolultságának növekedése [...] miatt a jövőben egyre kevesebb cégnek lesz lehetősége arra, hogy chipeket gyártson" -- mondta egy tavaly szeptemberi konferencián Jim Trully, a Gartner piackutató cég alelnöke.

A félvezetőgyártásban használatos litográfiai berendezések ára jelenleg 10-20 millió dollár között mozog, azonban a következő generációs merítéses litográfiai eszközök darabonként akár 30-40 millió dollárba is kerülhetnek, amikor 2005-ben vagy 2006-ban piacra kerülnek. A 10-70 nanométeres hullámhosszúságú, extrém ultraviola fénnyel dolgozó berendezések ennél még drágábbak lesznek, akár 50 millió dollárba is kerülhetnek.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.